Vijesti BiH

Online priručnik za posmatranje Općih izbora 2022

1 Minute čitanja
Online priručnik za posmatranje općih izbora 2022

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je potpisala Memorandum o saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom u BiH (NDI) čime želi dati podršku i promovirati aplikaciju za mobilne telefone „Priručnik za posmatranje Općih izbora 2022“ koju će koristiti posmatrači i građani na Općim izborima 2022. godine.

Ovu aplikaciju su NDI i Koalicija Pod lupom izradili uz podršku Nacionalne fondacije za demokratizaciju (NED), a svi zainteresovani mogu je preuzeti na  linkovima:

Priručnik za posmatranje Općih izbora Android

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Priručnik za posmatranje Općih izbora (iOS)

(za sve uređaje).

Na ovaj način Centralna izbrona komisija Bosne i Hercegovine još jednom izražava svoju  odlučnost da izborni proces u BiH bude otvoren za javnost i spremnost da reaguje na sve nepravilnosti za koje sazna.

Online priručnik za posmatranje izbora je svojevrstan brzi vodič za prepoznavanje neregularnosti sa listom potrebnih akcija koje treba poduzeti da bi se takvi postupci sankcionirali, a izborni proces zaštitio.

Priručnik za posmatranje izbora je besplatna android aplikacija namijenjena prije svega akreditovanim posmatračima političkih stranaka ili nevladinih organizacija, ali i drugim građanima koji imaju želju da se detaljnije upoznaju sa izbornim procesom i uzmu aktivnije učešće u zaštiti tog elementarnog demokratskog prava svakog građanina.

Kroz aplikaciju su, u edukativnoj sekciji, predstavljena izborna pravila i procedure definisane Izbornim zakonom BiH i drugima aktima, tako da se korisnici mogu detaljno upoznati sa njima i prepoznati situacije u kojima su ona ugrožena.

U drugom, važnijem, segmentu aplikacije tematski su obrađena do sada poznata narušavanja izbornih pravila tokom izbornog dana.

To je svojevrstan brzi vodič kroz prepoznavanje neregularnosti sa listom potrebnih akcija koje treba poduzeti da bi se takvi postupci sankcionirali, a izborni proces zaštitio.

Priručnik je razvio NDI (Nacionalni demokratski institut BiH) u saradnji sa Koalicijom “Pod lupom”, a ukoliko vas zanima sve što u njemu možete saznati i želite biti aktivni posmatrač ovogodišnjih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…