Dijaspora

Održani protesti bh. dijaspore u Berlinu zbog straha od ukrajinskog scenarija na Zapadnom Balkanu

2 Minute čitanja
protesti bh dijaspore 1

Nezavisna građana BiH u Njemačkoj “Pangea Netzwerk” organizovala je protestni skup u Berlinu na kojem je ukazano na opasnost od rata u Bosni i Hercegovini. Neki se pribojavaju ukrajinskog scenarija, piše Deutsche Welle.

Na mjestu gdje je prošle nedjelje održan jedan od najvećih mirovnih protesta posljednjih godina u Berlinu, protest u znak podrške Ukrajini, ove nedjelje je ukazano i na još jedno žarište i, po mišljenju mnogih, područje koje skriva potencijal novog oružanog sukoba u Evropi.

Pred Brandenburškim vratima su se u nedjelju doduše također vijorile plavo-žute zastave ali ovaj put bosansko-hercegovačke. Pod sloganom “Protesti za mir i pravednost u Bosni i Hercegovini” se pred historijskim simbolom Berlina okupilo, prema podacima policije, preko 500 građana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Organizator okupljanja, neovisna mreža građana Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, “Pangea Netzwerk” koja je već neko vrijeme aktivna na političkom ali i privrednom umrežavanju bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj, je ukazala ne neposredne poveznice rata koji se upravo vodi u Ukrajini i situacije u Bosni i Hercegovini.

Ponavljanje historije

“Ono što se dogodilo prije 30 godina u Bosni i Hercegovini, upravo se događa u Ukrajini”, poručio je s pozornice Ahmed Spahić, predsjednik uprave “Pangea Netzwerk-a”.

protesti bh dijaspore

Mnogima koji su možda u prolazu zastali ispred pozornice sa zastavama koje djeluju kao ukrajinske ali to nisu, je na njemačkom objašnjeno koji je povod ovog okupljanja: da se u Bosni i Hercegovini i 27 godina nakon prekida ratnih sukoba još uvijek glasno zvecka oružjem i raspiruje ratna retorika.

I to naročito, kako se moglo čuti s bine, nakon što je u junu prošle godine vodstvo Republike Srpske odlučilo blokirati rad državnih institucija. Strahovanja da bi Putinovim koracima mogle krenuti i neke druge snage u regiji nisu nove. Na njih je prije nekoliko dana u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA ukazao politolog i utemeljitelj berlinskog think-tanka “Europska inicijativa za stabilizaciju” (ESI) Gerald Knaus.

Ovaj politolog je rekao kako je “rat na Zapadnom Balkanu ponovo postao zamisliv” jer, poslije odluke EU-a da Kijevu isporuči oružje i uvođenja sankcija Rusiji, predsjednik Vladimir Putin sada, kako je rekao Knaus, traži mogućnosti “kako bi uzvratio udarac – a priliku da to učini imao bi na Balkanu“, zaključuje Knaus.

Biti uporan i ukazivati na opasnost od rata u Bosni i Hercegovini

Na sve to je upozoravano i u nedjelju u Berlinu. “Opasnost još jednog rata u Evropi nije zanemariva”, rečeno je. I zato su ovi skupovi, kako smatra organizator, izuzetno važni kako bi se njemačkom društvu odaslao signali ukazalo i na ovo moguće žarište u srcu Europe.

U trenutku najave današnjeg protesta pred Brandenburškim vratima prije nekoliko sedmica, u rat u Ukrajini nitko nije vjerovao. I možda bi koncept okupljanja izgledao drugačije da nismo svjedoci ovih ratnih događanja.

Adi Čerimagić, analitičar pri ESI-ju, koji je i sam prisustvovao protestu, smatra da bi povezivanje bosanskohercegovačkog s ukrajinskim pitanjem moglo povećati zanimanje za inicijative “Pangea Netzwerk-a” koji je već do sada za vrijeme svog kratkog postojanja pokrenuo mnoge projekt i privukao na sebe pozornost.

Jedna od glavnih poruka nedjeljnog događanja pred Brandenburškim vratima je: intenzivirati ovakve događaje i ukazati njemačkoj politici da ne smije zaboraviti Zapadni Balkan te naročito Bosnu i Hercegovinu. Jedan od najvažnijih malih signala koje nova njemačka vlada odašilje u smjeru regije je i nedavno imenovanje političara stranke Zeleni Manuela Sarazzina specijalnim vladinim povjerenikom za zapadni Balkan.

Obećanje da Berlin neće zaboraviti Zapadni Balkana je dan prije dramatičnih događaja u Ukrajini i okretanje nove stranice u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Želja okupljenih na protestu u Berlinu je da u toj novoj orijentaciji BiH neće biti gurnuta na sporedni kolosijek.

klix

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…