Vijesti BiH

Od početka 2018. godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo više od 95 hiljada migranata

1 Minute čitanja
sarajevo migranti

Od početka 2018. do septembra ove godine u Bosni i Hercegovini je zabilježeno preko 95 hiljada ilegalnih migranata, izjavio je danas, na početku druge regionalne konferencije “Sarajevo Migration Dialogue” ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.  

Glavni izazovi sa kojima se država suočava, kada je riječ o migrantskoj krizi, jesu nedostatak političke volje da se riješi ovo pitanje, hroničan nedostatak finansijskih sredstava, kao i nedostatak ljudstva i materijalno tehničkih sredstava, istakao je Cikotić.

Ovom prilikom je također rečeno kako se u narednom periodu može očekivati porast migracija, što jasno ukazuje na potrebu jačanja saradnje i koordinacije na regionalnom nivou.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, glavni tematski fokus ovog skupa odnosi se na pitanja povratka i readmisije u zemlje porijekla, s ciljem pomoći u podsticanju dijaloga između regionalnih vlasti i Evropske unije, kako bi se definisali najbolji modaliteti o postupanju u toj oblasti. Isto tako, potrebno je ojačati saradnju između graničnih i sigurnosnih tijela i instrukcija povezanih s migracijama na Zapadnom Balkanu, kazali su učesnici konferencije.

Govornici su kao poseban kao problem naveli da se vrlo mali broj migranata vraća u svoje zemlje i upravo ta niska stopa povratka na evropskoj razini ukazuje na potrebu za intenzivnom saradnjom i i koordinacijom na regionalnoj razini kako bi se uspostavio učinkovit i zajednički sistem za povratak. Funkcionalna politika povratka ključni je element učinka i uredne politike upravljanja migracijama, naglašeno je tokom rasprave.

Konferencija je, inače, okupila ključne zvaničnike iz oblasti migracija, azila i upravljanja granicama iz regiona i Evropske unije. 

Ministarstvo sigurnosti BiH je, uz podršku Vlade Švicarske i Hilfswerk International, organizator ovog regionalnog skupa koji će s radom nastaviti i sutra.

bhrt

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…