Vijesti BiH

Od početka 2018. godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo više od 95 hiljada migranata

1 Minute čitanja
sarajevo migranti

Od početka 2018. do septembra ove godine u Bosni i Hercegovini je zabilježeno preko 95 hiljada ilegalnih migranata, izjavio je danas, na početku druge regionalne konferencije “Sarajevo Migration Dialogue” ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.  

Glavni izazovi sa kojima se država suočava, kada je riječ o migrantskoj krizi, jesu nedostatak političke volje da se riješi ovo pitanje, hroničan nedostatak finansijskih sredstava, kao i nedostatak ljudstva i materijalno tehničkih sredstava, istakao je Cikotić.

Ovom prilikom je također rečeno kako se u narednom periodu može očekivati porast migracija, što jasno ukazuje na potrebu jačanja saradnje i koordinacije na regionalnom nivou.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, glavni tematski fokus ovog skupa odnosi se na pitanja povratka i readmisije u zemlje porijekla, s ciljem pomoći u podsticanju dijaloga između regionalnih vlasti i Evropske unije, kako bi se definisali najbolji modaliteti o postupanju u toj oblasti. Isto tako, potrebno je ojačati saradnju između graničnih i sigurnosnih tijela i instrukcija povezanih s migracijama na Zapadnom Balkanu, kazali su učesnici konferencije.

Govornici su kao poseban kao problem naveli da se vrlo mali broj migranata vraća u svoje zemlje i upravo ta niska stopa povratka na evropskoj razini ukazuje na potrebu za intenzivnom saradnjom i i koordinacijom na regionalnoj razini kako bi se uspostavio učinkovit i zajednički sistem za povratak. Funkcionalna politika povratka ključni je element učinka i uredne politike upravljanja migracijama, naglašeno je tokom rasprave.

Konferencija je, inače, okupila ključne zvaničnike iz oblasti migracija, azila i upravljanja granicama iz regiona i Evropske unije. 

Ministarstvo sigurnosti BiH je, uz podršku Vlade Švicarske i Hilfswerk International, organizator ovog regionalnog skupa koji će s radom nastaviti i sutra.

bhrt

Vezane objave
Vijesti BiH

Opći izbori 2022 uživo - TV Centralne izborne komisije BiH

1 Minute čitanja
Prvi put u našoj historiji na dan Općih izbora u BiH, u nedjelju 02. oktobra biće aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije…
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…