Vijesti BiH

Objavljen javni poziv za učešće u programu podrške projektima održivog povratka

3 Minute čitanja
javni poziv podrska start up

Objavljen je javni poziv za učešće u programu podrške projektima održivog povratka – Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika u 2022. godini.

Javni poziv se odnosi na prikupljanje prijava za odabir korisnika nepovratnih sredstava koja se dodjeljuju obrtnicima / samostalnim preduzetnicima i MSP (malim i srednjim preduzećima) za sufinansiranje njihovih start-up projekata u cilju pružanja podrške održivom povratku na prostoru BiH, navedeno je na stranici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Pravo na dodjelu sredstava imaju obrtnici / samostalni preduzetnici i MSP, a koji su osnovani kao poslovni subjekti, odnosno su osnovani sa ciljem ostvarivanja profita vršenjem registrirane djelatnosti ili su pokrenuli postupak registracije poslovnog subjekta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pravo na dodjelu sredstava imaju i oni koji danom apliciranja imaju najmanje jednog prijavljenog zaposlenika, čiji su vlasnici ili osnivači povratnici ili članovi povratničkih domaćinstava, u prijeratno mjesto prebivališta na području Brčko Distrikta i općina Federacije Bosne i Hercegovine ili manjinski povratnici u prijeratno mjesto prebivališta na području Republike Srpske.

Također, pravo na dodjelu sredstava imaju i oni koji su u početnoj fazi poslovanja, maksimalno do 18 mjeseci starosti na dan objave javnog poziva, oni koji su danom apliciranja registrirani ili se nalaze u fazi registracije, po važećim zakonskim propisima i obrtnici / samostalni preduzetnici registrovani u općini povratka, kao i oni koji imaju konkretnu poslovnu ideju za razvoj ili proširenje sopstvenog biznisa.

Nisu prihvatljive aplikacije start-up firmi čija je osnovna djelatnost u oblasti namjenske industrije i igara na sreću, koje su registrirane kao radnje “u pripremi”, “za privremeni”, “za sezonski rad” i slično, kao i dopunske ili dodatne djelatnosti, te komercijalna/nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva i zadruge.

Pravo na dodjelu sredstava imaju subjekti ako ispunjavaju navedene uslove i imaju registrovanu djelatnost na području općina u RS-u, Brčko Distriktu i na području općina u entitetu FBiH: Odžak, Orašje, Domaljevac-Bosanski Šamac, Čelić, Doboj Istok, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Sapna, Teočak, Goražde , Foča FBiH, Pale FBiH, Prozor-Rama, Ravno, Stolac, Čapljina, Mostar, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Ključ, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa, Bužim, Busovača, Fojnica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Vitez, Dobretići, Donji Vakuf, Jajce, Kiseljak, Doboj Jug, Olovo, Vareš, Zavidovići i Žepče.

Nepovratna sredstva će se koristiti za izgradnju i rekonstrukciju poslovnih objekata, nabavku osnovnih sredstava, opreme i alata, unajmljivanje poslovnog prostora / objekta, ulaganje u obrtna sredstva, edukaciju i obuku vlasnika / uposlenika (do 20 posto od ukupne vrijednosti investicije).

Uplata sredstava će se izvršiti na račun korisnika, a nakon dostavljanja instrumenata osiguranja za uredno ispunjenje obaveza iz ugovora i predračuna za planirana ulaganja, ili ako je to ugovorom definisano, za plaćanje direktno na račun firme (dobavljača), a prema dostavljenim predračunima za planiranu nabavku, u iznosu do maksimalno 15.000 KM.

Konačan iznos sredstava koji će biti odobren po svakom pojedinačnom projektu, zavisit će od projekta, vrste djelatnosti i ocjene biznis plana od strane Komisije za razmatranje prijava na javni poziv, kao i broja zaprimljenih prijava sa ispunjenim općim uslovima i ukupnog budžeta izdvojenog za ovaj program po regionalnom principu, navedeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Veći iznosi sredstava odobrit će se za projekte koji se odnose na proizvodne djelatnosti, tradicionalne i stare zanate, te projekte koje pokreću osobe mlađe životne dobi (do 35 godina), te aplikante koji do sada nisu koristili pomoć iz drugih izvora, a što će biti regulisano posebnim pravilnikom.

Cilj je da se poveća stepen održivosti, razvoj i jačanje startup-a u vlasništvu povratnika.

Korisnici se ugovorom obavezuju da će se predmetnim biznisom nastaviti baviti u periodu ne kraćem od 24 mjeseca od dana dodjele granta, što će dokazati dostavljanjem izvještaja o radu na godišnjem nivou. Isti će u navedenom periodu biti predmet kontrola na terenu koje će provoditi Komisije za monitoring Ministarstva.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Anadolija

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…