Svijet

Nuklearni rat? Lavrov kaže: Ne vjerujem!

2 Minute čitanja
sergej lavrov1

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da ne vjeruje da će sukob u Ukrajini prerasti u nuklearni rat, ali je upozorio Sjedinjene Države i Evropu da Moskva više nikada ne želi da bude ovisna o Zapadu,prenosi Reuters.

Ruska ekonomija suočava se s najvećom krizom od pada Sovjetskog Saveza 1991. nakon što je Zapad uveo teške sankcije gotovo cijelom ruskom finansijskom i korporativnom sistemu nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Na pitanje dopisnika iz Kremlja ruskog lista Komersant misli li da bi nuklearni rat mogao biti pokrenut, Lavrov je rekao novinarima u Turskoj: “Ne želim da vjerujem i ne vjerujem.”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Lavrov, ministar vanjskih poslova predsjednika Vladimira Putina od 2004. godine, rekao je da je nuklearnu temu bacio u rasprave samo Zapad, za koji je rekao da se stalno vraćao nuklearnom ratu poput Sigmunda Frojda, oca psihoanalize.

mapa nuklearni rat

“Naravno da nam daje razloga za zabrinutost kada se Zapad, poput Frojda, stalno vraća i vraća ovoj temi”, rekao je Lavrov nakon razgovora u Antaliji u Turskoj sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Lavrov je rekao da se razgovori o potencijalnom ruskom napadu na bivše sovjetske baltičke države – Litvaniju, Latviju i Estoniju, koje su sada sve članice Evropske unije i NATO-a – “izgleda kao stara prevara”.

Rusija i Sjedinjene Države imaju najveći arsenal nuklearnih bojevih glava nakon Hladnog rata koji je podijelio svijet veći dio 20. stoljeća, suprotstavljajući Zapad Sovjetskom Savezu i njegovim saveznicima.

Putin je 27. februara naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti, navodeći sankcije Zapada i agresivne primjedbe vodećih članica NATO vojnog saveza. Ruski zvaničnici su kasnije citirali britanske komentare o mogućoj konfrontaciji između NATO-a i Rusije.

Putin kaže da je “specijalna vojna operacija” u Ukrajini ključna za osiguranje ruske sigurnosti nakon što su Sjedinjene Države proširile članstvo u NATO-u do granica Rusije i podržale prozapadne lidere u Kijevu.

Ukrajina kaže da se bori za svoje postojanje i Sjedinjene Države, a njeni evropski i azijski saveznici osudili su rusku invaziju. Kina je pozvala na smirenost.

Sada kada je Zapad uveo sankcije Rusiji, Lavrov je rekao da se Rusija okreće od Zapada i da će se nositi s ekonomskim posljedicama.

“Izaći ćemo iz ove krize sa revitalizovanom psihologijom i savješću: nećemo imati iluzije da Zapad može biti pouzdan partner”, rekao je Lavrov. “Učinit ćemo sve kako bismo osigurali da više nikada ne ovisimo o Zapadu u onim područjima našeg života koja imaju značajno značenje za naš narod.”

Kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine, mnogi ljudi u Rusiji i na Zapadu nadali su se da su podjele Hladnog rata gotove.

Upitan o energetskim sankcijama koje su uvele Sjedinjene Države, Lavrov je rekao da Rusija neće pokušati uvjeriti bilo kojeg kupca da kupuje njenu energiju.

U jasnoj referenci na Kinu, drugu najveću svjetsku ekonomiju, Lavrov je rekao da Rusija ima tržišta za svoju naftu i gas.

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…