Vijesti BiH

Novi poziv Federalnog zavoda za zapošljavanje otvarat će se parcijalno po kantonima

1 Minute čitanja
fzz

Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja otvoren je jučer u 8 sati, a do 11 i 30 apliciralo je oko 3.200 poslovnih subjekata.

Kako su za Klix.ba kazali iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, prijem zahtjeva se u ovom vremenskom periodu odvijao kontinuirano i “niti u jednoj minuti trajanja aktivnosti nije došlo do potpunog prekida rada web portala”.

Međutim, ogroman broj građana koji su pokušali da se prijave na ove pozive jutros nije bio u mogućnosti da to uradi zbog pada sistema Zavoda, što su nam potvrdili i iz ove institucije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Dolazilo je povremeno do tehničkih poteškoća usljed zagušenja informacionog sistema zbog iznimno velikog broja korisnika koji su u isto vrijeme pristupili postupku apliciranja putem web portala Zavoda”, kazali su nam iz FZZZ-a.

S obzirom na to da je ovo problem koji se ponavlja svake godine, pitali smo kako je moguće da se to i dalje dešava, a iz Zavoda su nam kazali kako, bez obzira na odgovarajuću informatičku kapacitiranost, problem zagušenja rada portala nastaje zbog ogromnog interesa korisnika ovih mjera i ograničenih sredstava koja su na raspolaganju za mjere aktivne politike zapošljavanja.

“Interes korisnika prevazilazi finansijske mogućnosti Zavoda te je to glavni razlog otežane realizacije cijelog procesa. Kao posljedica toga svi korisnici pokušavaju pristupiti formi aplikacije u relativno kratkom vremenskom periodu, dakle u prvih 20-ak minuta trajanja poziva, a dobar dio njih u tom periodu kontinuirano pristupa sa više uređaja, kako računarskih jedinica tako i mobilnih aparata, što dodatno opterećuje sistem i dovodi do povremenih zastoja u funkcionisanju sistema. Kako bismo ubuduće izbjegli slične situacije, Zavod je odlučio da za sedam dana prolongira otvaranje Javnog poziva za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanje Start up 2022, te da isti bude realiziran 23., 24. i 25. marta 2022. godine na način da se otvara parcijalno po kantonima, čime bi informacioni sistem bio znatno rasterećeniji i efikasniji”, kazali su.

Bez obzira na navedeno, javni pozivi Zavoda, kažu, realizuju se uspješno, a sve one koji su imali poteškoća prilikom apliciranja zamolili su za razumijevanje.

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…