Svijet

Nove mjere EU u suočavanju s energetskom krizom očekuju se iduće sedmice

1 Minute čitanja

Očekuje se da naredne mjere Evropske unije u bavljenju pogoršanom energetskom krizom na kontinentu budu objavljene iduće sedmice, saopćila je evropska povjerenica za energetiku u utorak.

Brojne evropske zemlje uvele su mjere štednje dok cijene energenata vrtoglavo rastu. Ruska državna energetska kompanija nastavila je s gašenjem plinovoda koji prebacuje prirodni gas u Evropu, u onome što njemački zvaničnici nazivaju političkim potezom, i predsjednica Evropske komisije izjavila je da tržište EU električnom energijom “više nije operativno” zbog posljedica ukrajinskog rata.

Vanredni sastanak ministara energetike Evropske unije bit će održan u Bruxellesu u petak na kome bi se raspravljalo o paketu mjera bloka za ublažavanje troškova električne energije, izjavila je evropska povjerenica za energetiku Kadri Simson za Associated Press u intervjuu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kazala je kako Evropska komisija očekuje da da će paket biti usvojen narednog utorka, i da bi razdvajanje cijena gasa i energije, povećavanje likvidnosti tržišta i smanjenje potražnje mogli biti među tim mjerama. One bi također mogle uključivati privremeno limitiranje cijena gasa koji se koristi u proizvodnji električne energije, modificiranje trgovinskih pravila i koordinirane mjere na smanjenju potražnje poput onih koje su uvedene tokom ljeta.

FENA

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….