Svijet

Njemačka razmišlja o instalaciji moćnog proturaketnog sistema. Scholz: Moramo biti spremni

1 Minute čitanja
scholz

Kancelar Njemačke Olaf Scholz potvrdio je da njegova vlada razmatra postavljanje proturaketnog sistema za cijelu državu. Njemački proturaketni odbrambeni sistem temeljit će se na izraelskom modelu.

“Projektilni štit je svakako među temama o kojima s dobrim razlogom razgovaramo. Svi se moramo pripremiti na činjenicu da imamo susjeda koji je trenutačno spreman upotrijebiti silu ne bi li ostvario svoje interese”, rekao je njemački kancelar za televizijsku kuću ARD.

Scholz je rekao da mogući plan nije konačan i da ne može dati više detalja o njemu. Ubrzo nakon što je u februaru Rusija započela invaziju na Ukrajinu, njemački kancelar najavio je poseban fond u iznosu od 100 milijardi eura za jačanje njemačke vojske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bild piše da je kancelar Njemačke u srijedu razgovarao o načinu korištenja fonda s Eberhardom Zornom, generalnim inspektorom Bundeswehra te s ministricom obrane Christine Lambrecht.

Ranije je Bild am Sonntag objavio da Njemačka razmišlja o kupnji izraelskog sistema Arrow 3. Riječ je o sistemu koji košta dvije milijarde eura. Sposobnost Arrow sistema je uništavanje balističkih raketa dugog dometa, ali i funkcioniranje na visinama poput stratosfere.

Arrow se ne treba miješati s Iron Dome, sistemom koji uništava leteće projektile kratkog dometa. Sustav Patriot u vlasništvu je njemačkog Bundeswehra, sposobnog za presretanje raketa kratkog dometa.

raport.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….