Vijesti BiH

Nikad skuplja potrošačka korpa u BiH, građani u šoku zbog cijena

1 Minute čitanja
potrosacka korpa

Bosna i Hercegovina siromašna je zemlja visokih cijena. Prosječna plata duplo je manja od potrošačke korpe, koja nikada nije bila skuplja. Građani svakim novim danom u sve većem šoku od iznosa na računima. Ima li kraja inflaciji i šta rade nadležni?

3,300 maraka mjesečno potrebno je porodici iz Mostara za mjesečne troškove života. Podaci su ovo sa web stranice jedne od najvećih svjetskih baza podataka o troškovima života, prema kojoj Mostarci imaju najveće troškove u BiH. Za porodice u Sarajevu i Banja Luci, prema istim podacima, potrebno je nešto manje novca.

Tako za porodicu u Sarajevu treba oko 3130 maraka mjesečno, a za porodicu iz Banja Luke 200 maraka manje. Troškovi za jednu osobu u glavnom gradu iznose oko 927 maraka, a onome ko živi sam u Banja Luci potrebno je oko 883 marke. U ove iznose nisu uračunati troškovi kirije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prema podacima Agencije za statistiku prosječna plata u 12 mjesecu prošle godine bila je 1042 marke. A potrošačka korpa u januaru za preko 50% viša. To znači da četveročlana porodica ni sa dvije prosječne plate nema dovoljno sredstava za život.

Nažalost najveći broj radnika, nekih 65 do 70% radnika u BiH, tačnije u FbiH, prima platu do 750 KM. Tako da je taj omjer onoga što radnici zarade kao platu i ono što su im minimalni troškovi života je negativniji od ovog što pokaže odnos potrošačke korpe i prosječne plate“, kaže Lejla Čaušević iz SSSBiH.

Da bi probali izdržati, Sarajlije kažu, svaki dan su u potrazi za najnižim cijenama.

N1

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…