Politika

Naša stranka: Sankcije su samo prvi korak u pravom smjeru

1 Minute čitanja
nasa stranka 11.04

Naša stranka pozdravila je sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. U saopćenju je ocijenjeno da je Naša stranka stava da, ako već nema konsenzusa na nivou EU, onda sankcije trebaju uvesti sve zemlje članice pojedinačno “osim Mađarske koja od EU pravi taoca, a od BiH bazu ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu”.

“Također, smatramo da sankcijama moraju biti obuhvaćeni i Dodikovi saradnici, bilo da se radi o pravnim ili o fizičkim licima. Međutim, ove sankcije nikako ne amnestiraju OHR od nedjelovanja na polju provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mir je ozbiljno narušen Dodikovim prenosom državnih nadležnosti na entitet, a pogotovo uknjižavanjem imovine Bosne i Hercegovine na RS. To iziskuje primjenu bonskih ovlasti. Duboko smo svjesni da za primjenu bonskih oblasti treba saglasnost Vijeća za implementaciju mira čiji je član Ruska Federacija. Pozivamo stoga da se članstvo Ruske Federacije u PIC-u preispita”, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Ocjenjuju da je od početka ruske agresije na Ukrajinu duboko problematično da Rusija bude članica bilo kakvih tijela koja garantuju mir. O tome, navode, govori činjenica da je izbačena iz svih međunarodno relevantnih tijela koja se bave ljudskim pravima i promocijom civilizacijskih vrijednosti kakva su Vijeće za ljudska prava pri UN-u i Vijeće Evrope.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Prilikom razmatranja te odluke treba uzeti i činjenicu nastupe ruskog ambasadora BiH koje su u više navrata bile direktna prijetnja miru. Svjesni tih problema, za to smo se zalagali u Londonu, Berlinu i Briselu a nastavit ćemo i u Washingtonu. Podsjećamo da smo i prije tri dana, zajedno sa SDP-om i NiP-om od visokog predstavnika tražili da smijeni Željku Cvijanović.

Kakva su očekivanja od međunarodne zajednice, ista takva moraju biti i od domaćih pravosudnih i sigurnosnih institucija za koje niko pa ni Milorad Dodik ne smije biti nedodirljiv.“, saopćeno je iz Naše stranke.

raport

Vezane objave
Politika

Dodik ponovo prijeti: Ako ne bude ustavna BiH, onda neće biti nijedna, RS ima sve elemente države

1 Minute čitanja
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sinoć je ponovo nastavio sa žestokom secionističkom i antievropskom retorikom. Dodik je tako EU nazvao velikom prevarom…
Politika

CIK UVEO ZNAČAJNU NOVINU KOJA BI MOGLA OSIGURATI NIKAD POŠTENIJE IZBORE

1 Minute čitanja
U sklopu dodatne zaštite integriteta izbornog procesa Centralna Izborna komisija je uvela nekoliko novina, a koje su propisane Pravilnikom CIK-a. Na Općim…
Politika

SUTRA POČINJE IZBORNA KAMPANJA

1 Minute čitanja
Kampanja pred opšte izbore u BiH počinje sutra, kada startuje period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja,…