Politika

Naša stranka: Sankcije su samo prvi korak u pravom smjeru

1 Minute čitanja
nasa stranka 11.04

Naša stranka pozdravila je sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. U saopćenju je ocijenjeno da je Naša stranka stava da, ako već nema konsenzusa na nivou EU, onda sankcije trebaju uvesti sve zemlje članice pojedinačno “osim Mađarske koja od EU pravi taoca, a od BiH bazu ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu”.

“Također, smatramo da sankcijama moraju biti obuhvaćeni i Dodikovi saradnici, bilo da se radi o pravnim ili o fizičkim licima. Međutim, ove sankcije nikako ne amnestiraju OHR od nedjelovanja na polju provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mir je ozbiljno narušen Dodikovim prenosom državnih nadležnosti na entitet, a pogotovo uknjižavanjem imovine Bosne i Hercegovine na RS. To iziskuje primjenu bonskih ovlasti. Duboko smo svjesni da za primjenu bonskih oblasti treba saglasnost Vijeća za implementaciju mira čiji je član Ruska Federacija. Pozivamo stoga da se članstvo Ruske Federacije u PIC-u preispita”, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Ocjenjuju da je od početka ruske agresije na Ukrajinu duboko problematično da Rusija bude članica bilo kakvih tijela koja garantuju mir. O tome, navode, govori činjenica da je izbačena iz svih međunarodno relevantnih tijela koja se bave ljudskim pravima i promocijom civilizacijskih vrijednosti kakva su Vijeće za ljudska prava pri UN-u i Vijeće Evrope.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Prilikom razmatranja te odluke treba uzeti i činjenicu nastupe ruskog ambasadora BiH koje su u više navrata bile direktna prijetnja miru. Svjesni tih problema, za to smo se zalagali u Londonu, Berlinu i Briselu a nastavit ćemo i u Washingtonu. Podsjećamo da smo i prije tri dana, zajedno sa SDP-om i NiP-om od visokog predstavnika tražili da smijeni Željku Cvijanović.

Kakva su očekivanja od međunarodne zajednice, ista takva moraju biti i od domaćih pravosudnih i sigurnosnih institucija za koje niko pa ni Milorad Dodik ne smije biti nedodirljiv.“, saopćeno je iz Naše stranke.

raport

Vezane objave
Politika

Nepotizam značenje

7 Minute čitanja
Nepotizam je pojam koji se često koristi na radnom mjestu i u političkoj sferi za opisivanje prakse davanja prednosti članovima porodice ili…
Unsko-Sanski kantonPolitika

NiP i POMAK formiraju zajednički blok

1 Minute čitanja
Narod i pravda (NiP) nastavljaju saradnju sa Pokretom za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) obznanio je na svom Facebook profilu lider NiP-a…
Politika

Parlament FBiH:Rezultati po izbornim jedinicama

2 Minute čitanja
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) još uvijek nema rezultate za Zastupnički dom Federacije BiH. Međutim, nezvanični rezultati na 52,95 obrađenih…