Vijesti BiH

Naša stranka: Raspravu o Ustavu BiH vratiti u Državni parlament

1 Minute čitanja
nasa stranka

Iz Naše stranke komentirali su pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i poručili da, umjesto da nas približi evropskim standardima, proces pregovora, zajedno sa njegovim sadržajem, samo je balkanizirao međunarodnu zajednicu, a našu zemlju udaljio od Evrope.

– Pozivamo neumske aktere da se vrate u Parlament te konačno izjasne o jedinom živom prijedlogu u parlamentarnoj proceduri, prijedlogu Naše stranke koji garantira punu ravnopravnost svih građana i naroda, uz istovremeno poštivanje kolektivnih i individualnih prava. Također pozivamo međunarodne zvaničnike da prestanu iznova nuditi modele od kojih profitiraju samo oni koji su BiH i doveli u ovo stanje. Takav pristup je proteklih 25 godina samo doveo do bacanja novca i vaših i naših građana – navodi se u saopćenju Naše stranke.

Da im je u takvom procesu bilo stalo da urede Izborni zakon kako svima u BiH odgovara, dodali su, razmatrali bi i naš prijedlog kojim se u Parlamentu bira jedan predsjednik koji je rezultat dogovora i konsenzusa, a Dom naroda deblokira.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovako se na štetu građana pokušao riješiti problem pojedinih političara koji nemaju kapacitet da budu izabrani, a traže zakonsku obavezu vlastitog izbora. Niti su se borili za svoje etničke skupine, ni za BiH, već isključivo za svoje fotelje. To su vam rekli i ljudi koji su kroz Skupštinu građana, projekat koji ste vi finansirali, a odmah potom izignorisali: Vrijeme je za jednog predsjednika, sa ceremonijalnim ovlastima te racionalizaciju uloge Doma naroda – kažu iz NS.

Stoga je vrijeme, zaključuju, da se rasprava o Ustavu BiH vrati na jedino prikladno mjesto – Parlament Bosne i Hercegovine.

Faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Opći izbori 2022 uživo - TV Centralne izborne komisije BiH

1 Minute čitanja
Prvi put u našoj historiji na dan Općih izbora u BiH, u nedjelju 02. oktobra biće aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije…
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…