Unsko-Sanski kanton

NAKON SMRTI PORODILJE U BIHAĆKOJ BOLNICI: OGORČENI GRAĐANI POZIVAJU NA ODGOVORNOST, PLANIRAJU SE PROTESTI

2 Minute čitanja
azra becirspahic 1

Vijest koja je danas potresla Krajinu, kao i čitavu bosanskohercegovačku javnost, došla je iz Zdravstvene ustanove Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić.

Usljed zasada neutvrđenih okolnosti, pri porođaju je preminula mlada Azra Bećirspahić. Ljekari nisu uspjeli da se izbore ni za život njene bebe,piše crna hronika.

Građani su svoj gnjev i bijes izrazili na društvenim mrežama kroz komentare, ali su pojedini hladne glave pozvali da se građanstvo organizuje i protestima iskaže nezadovoljstvo. Naime, mnogi za smrt mlade Azre okrivljuju nadležne u spomenutoj bolnici, a tome u prilog idu i svjedočanstva porodilja koje su boravile u bihaćkom porodilištu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“To više nije bolnica već klaonica. Moja kćerka i unuka za dlaku živu glavu izvukle prije 3 godine. Trudnoća bila sve ok, sve ide kako treb,a prirodnim putem trebala roditi. Na kraju u zadnji čas na carski i sreća spase obje” – napisala je Fadila Kudić-Korlat.

Oglasila se i jedna babica o ovom slučaju.

“Žao mi je, prežao svih nasih pacijentica. Ali našoj/mojoj/tvojoj KB Bihać ovo i treba. Zaposlili su one koji su pokupovali diplome (većinom), eke tamo koji su “vandredno” zavrsili, preko noci, a nas koji smo ucili, ucenike generacije poslali “vani”. Ne zalim, mi radimo i zivimo svoj san i svoj poziv, negdje daleko i neki tudji ljudi nas cijene i tamo nismo stali, nego i dalje težimo da naucimo i napredujemo, znajuci da samo i iskljucivo ovaj posao mora da radi onaj ko ga voli i ko ga zna i ko želi jos saznati i nauciti jer medicina bas kao i majka i dijete, raste iz dana u dan.

Zao mi je svih nasih zena koje nemaju mogucnost osjetiti i prezivjeti jedan dostojan i normalan porod i pamtiti ga samo po dobrom,ali mi je drago da pojedine prljavstine izlaze na vidjelo i nadam se da ce doprinjeti, barem minimalnoj promjeni” – stoji u komentaru Klaudije Tankosić.

“Zivi sam dokaz rađanja u toj bolnici,takav bezobrazluk i ponasanje nigdje jos vidjela nisam,ako kazes da te boli gospođice kazu kako znate dizati noge…Drugo dijete sam rodila u Sloveniji i svaka im čast bolji su nego naši.Samo želim sabura našim trudnicama da im Allah olakša” – poručuje Adnana.

Emotivan komentar ostavila je Tanija Džebić Kadić.

“Tolike traume imam s tog odjela da više ne vjerujem nikom Isto gubitak bebe a sve zbog nji Kocim se od bolova hodaj hodaj i kad se beba zapetljala u vrpcu sta sad svi se razbježali nikog kraj mene ….Nek ih stigne svaka moja suza.”

Ovo su samo izdvojene reakcije porodilja, osoblja i ostalih nezadovoljnih građana koji jedino što traže je pravda i normalna zdravstvena zaštita u ustanovama koje bi trebale spašavati, a ne ugrožavati ljudske živote. Nažalost, poučeni prethodnim iskustvima i slučajima, ništa se ne stigne promijeniti preko noći. Za bolje uslove u svim porodilištima širom BiH trebat će se pozabaviti ozbiljne i stručne osobe s ciljem trajne reforme zdravstva.

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…