Svijet

Nakon rekordnih kišnih padavina: Bizarna stvorenja se pojavila na australskim plažama

1 Minute čitanja
australija bizarna stvorenja

Deseci bizarnih stvorenja završili su na australskim plažama nakon rekordnih kišnih padavina koje su trajale sedmicama.

Stručnjaci su ostali šokirani mrtvim morskim ribama, koje su se pojavile na plažama u Novom Južnom Velsu, piše Daily Star.

Morski zmajevi su pronađeni u Cronullai, Malabaru i Central Coastu, a vjeruje se da ih je 10 puta više nego što ih uobičajeno završi na plažama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dr. David Booth, profesor morske ekologije na Tehnološkom univerzitetu iz Sydneyja, rekao je za Sydney Morning Herald: “Jasno je da se radi o kombinaciji šokantnog vremena, polutanata koji su saprani u more i velikih valova”.

bizarna stvorenja u australiji

Morski zmajevi se mogu naći u australskim vodama i neobično je za njih da zalutaju na obalu jer odrasli primjerci migriraju samo 50 do 500 metara od mjesta gdje su rođeni.

– Ovo ih može izložiti gubitku staništa i promjenjivim faktorima okruženja – kaže istražiteljica dr. Selma Klanten.

Morski zmajevi su popularni kod ronilaca zbog svoje izražajne boje, poput žute i purpurne. Njihova dužina je do 45 centimetara, a najčešće se nalaze među grebenima i bliski su srodnici vodenih konjića.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….