Ljepota i Zdravlje

Najčešći simptomi anemije

1 Minute čitanja
anemija

Anemija

Anemija se dešava kada je broj zdravih crvenih krvnih zrnaca u vašem tijelu prenizak.

Crvena krvna zrnca su krvne ćelije u obliku diska koje prenose kiseonik do organa i tkiva vašeg tela. Svaki dio tijela treba da ima dovoljno kiseonika da bi efikasno funkcionisao. Mnogi simptomi anemije, kao što su umor i kratak dah, uzrokovani su smanjenom isporukom kiseonika vitalnim organima i tkivima vašeg tijela.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Crvena krvna zrnca sadrže protein bogat gvožđem koji se zove hemoglobin. Hemoglobin se vezuje za kiseonik u vašim plućima, omogućavajući crvenim krvnim zrncima da ga nos i isporučuju kroz vaše tijelo. Anemija se mjeri prema količini hemoglobina u krvi.

Kako navode Magazin novosti, postoji mnogo različitih vrsta i uzroka anemije. Neke vrste su blage i lako se liječe, dok druge mogu da izazovu potencijalno ozbiljne zdravstvene komplikacije, piše Healthline.

Šta uzrokuje anemiju?

Crvena krvna zrnca proizvodi se u vašoj koštanoj srži i imaju prosječan životni vijek od 100 do 120 dana. U prosjeku, vaša koštana srž proizvodi 2 miliona crvenih krvnih zrnaca svake sekunde. Otprilike 1 procenat vaših crvenih krvnih zrnaca uklanja iz cirkulacije i zamjenjuje svakog dana. Svaki proces koji negativno utiče na ovu ravnotežu između proizvodnje crvenih krvnih zrnaca i uništavanja može izazvati anemiju. Uzroci anemije se generalno dijele na one koji povećavaju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i one koji povećavaju uništavanje ili gubitak crvenih krvnih zrnaca.

Koji su simptomi anemije?

Mnogi simptomi anemije povezani su sa nedostatkom kiseonika koji se snabdijeva organima i tkivima tijela. Anemija je uglavnom praćena simptomima koji se opisuju kao:

umor

slabost

vrtoglavica

glavobolja

blijeda koža, desni ili nokti

hladne ruke i noge

otkucaji srca koji su veoma brzi

bolovi u grudima

nesvjestica.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

Vitamin A u hrani

2 Minute čitanja
U potrazi za optimalnim zdravljem, često zanemarujemo moćne vitamine poput vitamina A. Ovaj vitalni nutrijent igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida,…
Ljepota i Zdravlje

Besplatno šminkanje i beauty savjeti u odabranim dm prodavnicama

1 Minute čitanja
Sarajevo, 11.4.2024. – Proljeće je pravo vrijeme da u svoje beauty rutine uvedemo male promjene i nakon tmurnih zimskih dana zasijamo punim sjajem….
Ljepota i Zdravlje

Ideje za trendi proljetne nokte u 2024 godini

1 Minute čitanja
Proljeće je vrijeme obnove i osvježenja, a što bolji način da izrazite svoju kreativnost i osjećaj za stil nego kroz proljetne nokte?…