Svijet

Na nebu iznad Britanije primjećen ‘avion Sudnjeg dana’: O čemu se radi i koga će prevoziti u slučaju nuklearnog rata

2 Minute čitanja
avion sudnji dan

Avion sudnjeg dana koji je dizajniran da bude zračna baza za SAD tokom nuklearnog rata primijećen je kako leti iznad Britanije.

Avion Boeing 747 E4-B može ostati u zraku danima, pa čak i izdržati elektromagnetski puls od nuklearne eksplozije.

Washington je održavao flotu od 150 miliona funti vrijednih aviona još od Hladnog rata, s namjerom da ih koristi kao mobilne baze ako rat postane nuklearni, piše Mirror.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najmanje jedan od masivnih mlaznjaka je spreman za polijetanje 24 sata dnevno.

Avion, poznat kao ‘Leteći Pentagon’, smjestio bi visoko vojno osoblje i ministra odbrane, a primijećen je kako polijeće iz SAD-a kao dio konvoja koji je predsjednika vozio u Evropu.

Pronicljivi promatrači aviona uočili su avion, GRIM99: Nightwatch, kako polijeće kako bi podržao posjet Joea Bidena Evropi.

Biden je doletio avionom Air Force One kako bi sudjelovao na važnim sastancima koji će se održati posljednja četiri dana.

Zračno-desantno zapovjedno mjesto je mobilna ratna soba, prepuna vojnih stratega i analitičara koji bi, u najgorem slučaju, pomogli voditi Bidena kroz prve dane nuklearnog rata.

Ovo dolazi u trenutku kada ruska državna TV upozorava da bi svaka intervencija NATO-a, čak i slanje mirovnih snaga u Ukrajinu, mogla biti suočena s nuklearnim odgovorom.

Glasnogovornici Kremlja izdali su zastrašujuća upozorenja u nekim od njegovih najpopularnijih TV emisija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je stavio svoje nuklearne resurse u stanje pripravnosti u pokušaju da zastraši zapad od akcije.

akođer je odbio isključiti upotrebu nuklearnog oružja ako postoji egzistencijalna prijetnja Rusiji.

Ima 18 ležajeva i šest kupaonica, sobu za brifing, konferencijsku salu, radne prostore i izvršne prostorije.

Ali za razliku od luksuza predsjednikovog zrakoplova, Air Force One, avioni poput Nightwatcha imaju čisto funkcionalan dekor.

Mjehurić na vrhu naziva se “zraka kupola” ili “ray dome” i sadrži desetke satelitskih antena i antena koje mogu komunicirati s bilo kojim američkim brodom, podmornicom ili avionom bilo gdje u svijetu.

No, u decembru 2020. ruski mediji izvijestili su da je radiokomunikacijska oprema iz aviona ukradena dok je bio na održavanju.

Glavni glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina priznao je da Rusija još nije postigla nijedan od svojih vojnih ciljeva u Ukrajini i odbio je odbaciti mogućnost da bi Moskva mogla pribjeći upotrebi nuklearnog oružja.

U intervjuu za CNN-ovu Christiane Amanpour u utorak, Dmitrij Peskov je u više navrata odbio isključiti da će Rusija razmotriti korištenje nuklearnog oružja protiv onoga što Moskva smatra “egzistencijalnom prijetnjom”.

Na pitanje pod kojim bi uvjetima Putin upotrijebio rusku nuklearnu sposobnost, Peskov je odgovorio: “ako je to egzistencijalna prijetnja za našu zemlju, onda može biti”.

Sjedinjene Američke Države osudile su Peskovljeve “opasne” komentare.

Press sekretar Pentagona John Kirby rekao je novinarima u utorak: “To nije način na koji bi odgovorna nuklearna sila trebala djelovati.”

raport.ba

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…