Sport

Mundijal u Kataru – zašto je to najkontroverznije Svjetsko prvenstvo

3 Minute čitanja
mundijal stadion katar

Žrijeb za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u nogometu – u bliskoistočnoj zemlji Kataru – održan je 1. aprila. To je do sada najkontroverznije Svjetsko prvenstvo, koje postavlja razna pitanja. Na koji način je Katar stekao prava da postane domaćin, kako se ova zemlja ophodi prema radnicima koji su razreda stadioni i to da li je uopće pogodna lokacija za jednu takvu manifestaciju, piše BBC.

katar

Ophođenje prema stranim radnicima

Katar za Svjetsko prvenstvo u nogometu gradi sedam stadiona, novi aerodrom, novi metro i nove puteve. Finale će se igrati na stadionu na kojem će se održati i devet drugih utakmica, a koji zauzima središnje mjesto u novom gradu. Ali država se našla na meti kritika zbog ophođenja prema 30.000 migrantskih radnika koji rade na ovim projektima. Amnesty International, organizacija za zaštitu ljudskih prava, optužila je Katar da se služi prinudnim radom. Ona je priopćila da radnici žive u lošim uvjetima, plaćaju visoke naknade za zapošljavanje i da im se ne isplaćuju nadnice te oduzimaju putovnice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Od 2017. Vlada je uvela mjere zaštite migrantskih radnika od rada na pretjeranoj vrućini, ograničila im je radno stanje i poboljšala životne uslove u radničkim kampovima. Međutim, Human Rights Watch je u izvještaju iz 2021. priopćio da su radnici i dalje izloženi “kaznenim i ilegalnim smanjenim plaćama”, kao i “mjescima neplaćenih nadnica za duge sate mukotrpnog rada”. Amnesty International također kaže da uprkos ukidanju sustava “kafale” – ili sponzorstva – koji radnicima migrantima brani da napuste posao bez odobrenja poslodavca, na zaposlene se i dalje vrši veliki pritisak.

radnici katar

Vladin glasnogovornik je rekao za BBC: “Ostvaren je značajan napredak u osiguravanju efikasnog sprovođenja reformi.” On je dodao da će broj kompanija koje krše propise “nastaviti opadati kako se bude ustalilo sprovođenje izvedenih mjera”.

Koliko je radnika stradalo?

U februaru 2021. Guardian je objavio da je Katar dobio organizaciju Svjetskog prvenstva, u zemlji poginulih 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke. Smrti, koje su objelodanile vlasti pet azijskih zemalja, nisu bile kategorizirane prema profesiji, lokaciji ili radovima. FairSquare, grupa koja se bori za prava radnika, priopćila je da je vjerojatno da su mnogi poginuli radnici radili na infrastrukturnim projektima Svjetskog prvenstva. Vlada Katara tvrdi da je ta cifra preuveličana, zato što obuhvata hiljade stranaca umrlih nakon što su živjeli i radili tamo više godina. Ona kaže da su mnogi od njih radili na poslovima koji nemaju veze sa građevinskom industrijom. Katarske vlasti tvrde da je između 2014. i 2020. umrlo 37 radnika koji su ocijenili stadione Svjetskog prvenstva.

katar stadion
Foto:AP / Katar za Svjetsko prvenstvo u nogometu gradi sedam stadiona

Vlasti tvrde da 34 radnika “nisu umrla na poslu”.

Međunarodna radnička organizacija tvrdi da Katar nije uračunao iznenadne i neočekivane smrti među radnicima. Ona objašnjava da tu spadaju fatalni srčani udari i respiratorne smetnje koje su izazvale toplotne udare zabilježeni kao “prirodni uzroci smrti” umjesto “nastali na radu”. Međunarodna organizacija rada sakupila je vlastite brojeve smrti iz državnih bolnica i na osnovu intervencije hitne pomoći u Kataru, pokrivši žrtve svih projekata povezanih sa Svjetskim prvenstvom. Ona kaže da je poginulo 50 radnika, a više od 500 drugih teško je povrijeđeno u Kataru samo 2021. godine, dok je još 37.600 pretrpjelo blage do umjerene ozlijede. Glavni uzroci ovih smrti i ozlijede su padovi s visine, prometne nesreće i padovi predmeta.

Kako je Katar dobio organizaciju Mundijala?

Katar 2022. bio je kontroverzan od prvog trenutka kad ga je 2010. godine najavilo vodeće tijelo svjetskog nogometa – FIFA.

Kao veoma mala (ali izuzetno bogata) država s oskudnom fudbalskom povijesti i bez uspješne kvalifikacije na Svjetskom prvenstvu, za mnoge je bio šok kad je Katar pobijedio u konkurenciji u vidu zemalja kao što su SAD, Australija, Južna Koreja i Japan. Odluka je dovela do optužbi da su službenici FIFA-e podmjenjeni da dodijele SP Kataru, mada neovisna istraga koju je svjetska kuća nogometa kasnije naručila nije pronašla čvrste dokaze za to. Predstavnici Katara negiraju optužbe da su kupili glasove izaslanika, ali je istraga francuskih vlasti o korupciji još u toku, a američki savez 2020. optužio je trojicu dužnosnika FIFA-e da su bili potplaćeni.

Zašto se Svjetsko prvenstvo u Kataru održava u zimu?

Svjetsko prvenstvo u nogometu obično se održava u lipnju i srpnju, ali prosječne temperature u Kataru u to doba godine iznose oko 41 stupanj Celzijusa, a mogu dosegnuti i 50 stupnjeva – što je pretoplo da bi se sigurno boravilo, a kamoli igrao nogomet najmanje 90 minuta. Tokom procesa kandidature, Katar obećava naprednu rashladnu tehnologiju za stadione, terene za trening i zonu za navijače. Ova tehnologija je trebala spustiti temperaturu na 23 stupnja Celzijusa.

Međutim, FIFA je 2015. godine donijela odluku da se turnir ipak održi u zimu. Svjetsko prvenstvo će početi 21. studenog, a finale će biti održano 18. prosinca. To znači da će se odigrati usred – i omesti – klupske fudbalske sezone mnogih zemalja. U engleskoj Premijer ligi, na primjer, neće biti odigrana nijedna utakmica između 13. studenog i 26. prosinca. Da bi nadoknadila izbuljeno vrijeme, sezona 2022/2023. započet će nedjelju dana prije nego što je uobičajeno i završiti u nedjelju dana kasnije.

Vezane objave
Sport

Košarkaški teren

1 Minute čitanja
Košarka je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu, a kvalitetan košarkaški teren je od ključne važnosti za uživanje u ovoj uzbudljivoj igri….
Sport

Raspored utakmica svjetsko prvenstvo Katar 2022

1 Minute čitanja
Donosimo raspored utakmica sa svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. Petak, 25. novembar Grupa B Wales – Iran 11:00h Grupa A Katar…
Sport

"Zmajevi" večeras dočekuju "Sokole": Naš tim favorit kladionica

2 Minute čitanja
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (20.45 sati) će na zeničkom Bilinon polju ugostiti selekciju Crne Gore, u petom kolu grupe B3 Lige…