Vijesti BiH

 Moguće gašenje programa BHRT-a

2 Minute čitanja
bhrt

Poslovodni odbor BHRT-a većinom glasova odlučio je da se obrati domaćoj i međunarodnoj javnosti povodom onemogućavanja nastavka poslovanja uzrokovanog blokadom poslovnih računa.

YouTube video

Godinama, s manje ili više uspjeha i u vrlo teškim uvjetima, trudimo se da ispunimo svoju ulogu u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, ali smo, nažalost, dovedeni do zida i prinuđeni da uputimo posljednji poziv u pomoć.

Svi koji trebaju i mogu pomoći, a to ne čine, biće upamćeni kao saučesnici u gašenju Radiotelevizije Bosne i Hercegovine koja je prošla kroz razna iskušenja u proteklih 77 godina od svog osnivanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treću sedmicu, čime je onemogućeno naše dalje funkcionisanje i postojanje.

Glavni razlog blokade računa je nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse, kako to regulira Zakon o javnom RTV sistemu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine.

Radiotelevizija Republike Srpske, koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i na području Brčko distrikta, od 2017. godine krši pomenuti Zakon i ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50 posto naplaćenih sredstava. Taj dug narastao je na preko 63 miliona KM na kraju 2021. godine, zbog čega BHRT nije u mogućnosti ispoštovati sve svoje obaveze, među kojima su i redovno plaćanje poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje svojim zaposlenicima.

Iako su svi relevantni nivoi vlasti, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, Poreska uprava Federacije upoznati sa ovim problemom, sa zakonskom pozicijom BHRT-a koja nema direktan dodir sa svojim izvornim prihodima, kao i sa tim da svoja prava tražimo sudskim putem, račun BHRT-a je blokiran već treći put u zadnjih godinu dana.

S obzirom na trenutnu situaciju moglo bi se desiti da je ovo posljednja blokada, blokada koju Radiotelevizija Bosne i Hercegovine neće preživjeti.

Ukoliko se to zaista desi, a vremena za pronalazak rješenja u raspodjeli sredstava prikupljenih od takse u cijeloj BiH više nema, BHRT ne može preuzeti odgovornost za situaciju u kojoj će Bosna i Hercegovina postati jedina država u Evropi koja nema svoj javni servis, iako je to jedan od glavnih uvjeta na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Također, ne možemo preuzeti odgovornost za egzistenciju uposlenika BHRT-a koji zarađuju svoje nevelike plaće i obezbjeđuju da BHRT uredno ispunjava sve svoje zakonske obaveze, dok oni koji trebaju ispunjavati obaveze prema javnom servisu to ne čine i u tome imaju podršku.

Pozivamo osnivača BHRT-a, ali i druge nivoe vlasti u BiH, da preuzmu odgovornost i da obavijeste brojne institucije, agencije i kompanije u državnom ili entitetskom vlasništvu zašto više neće biti u mogućnosti da koriste infrastrukturu BHRT-a za obavljanje svojih redovnih poslova, ukoliko se u narednih nekoliko dana ne nađe rješenje koje će omogućiti redovno poslovanje BHRT-a.

bhrt

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…