Vijesti BiH

Ministar Košarac: Predali smo Upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

1 Minute čitanja
kosarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopćio je da je BiH predala odgovore na Upitnik za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

– Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno smo okončali taj posao – rekao je ministar Košarac.

On je istakao da se u narednoj fazi očekuje odgovor nadležnih organa iz Saudijske Arabije, nakon što se prethodno izvrši neophodna analiza dostavljenih odgovora iz BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pozitivan odgovor

– Upitnik je važan ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa, nego i zbog većeg obima vanjskotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju. Naime, ranije nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz BiH na saudijsko tržište -naglasio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega je potrebno uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja.

– Predali smo Upitnik i očekujemo da će Saudijska Arabija uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev. Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene domaćih proizvoda – poručio je ministar Košarac.

Izrazio zahvalnost

On je izrazio zahvalnost Kancelariji za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim entitetskim tijelima, koja su aktivno radila na popunjavanju odgovora iz Upitnika za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

– Uvjeren sam da će naši zajednički napori doprinijeti pozitivnom ishodu za domaći poljoprivredni sektor – rekao je ministar Košarac.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Opći izbori 2022 uživo - TV Centralne izborne komisije BiH

1 Minute čitanja
Prvi put u našoj historiji na dan Općih izbora u BiH, u nedjelju 02. oktobra biće aktiviran TV kanal Centralne izborne komisije…
Vijesti BiH

Julius Meinl: Prvog oktobra besplatna šoljica vrhunske kafe i cijelo stablo u njoj

1 Minute čitanja
Ovo je kampanja Julius Meinla, brenda koji na ovaj način na odabranim lokacijama nudi besplatnu kafu, istovremeno provodeći misiju za zaštitu planete…
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…