Vijesti BiH

Ministar Košarac: Predali smo Upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

1 Minute čitanja
kosarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopćio je da je BiH predala odgovore na Upitnik za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

– Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno smo okončali taj posao – rekao je ministar Košarac.

On je istakao da se u narednoj fazi očekuje odgovor nadležnih organa iz Saudijske Arabije, nakon što se prethodno izvrši neophodna analiza dostavljenih odgovora iz BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pozitivan odgovor

– Upitnik je važan ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa, nego i zbog većeg obima vanjskotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju. Naime, ranije nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz BiH na saudijsko tržište -naglasio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega je potrebno uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja.

– Predali smo Upitnik i očekujemo da će Saudijska Arabija uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev. Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene domaćih proizvoda – poručio je ministar Košarac.

Izrazio zahvalnost

On je izrazio zahvalnost Kancelariji za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim entitetskim tijelima, koja su aktivno radila na popunjavanju odgovora iz Upitnika za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

– Uvjeren sam da će naši zajednički napori doprinijeti pozitivnom ishodu za domaći poljoprivredni sektor – rekao je ministar Košarac.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…