Vijesti BiH

Ministar Jović: Hrane će biti dovoljno, cijene moramo obuzdati

3 Minute čitanja
ministar jovic

Ministar poljoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Donko Jović kazao je kako hrane u Bosni i Hercegovine ima dovoljno te je poručio građanima da nemaju razloga gomilati prehrambene proizvode.

U razgovoru za Fenu ministar Jović izjavio je kako su protekle dvije pandemijske godine pokazale da BiH može proizvesti dovoljne količine hrane za svoje potrebe, pa čak i više od toga.

– Na početku pandemije vladala je velika neizvjesnost, dominirao je strah i stihija. Prvo je pitanje bilo hoćemo li imati dovoljno hrane, a onda je reakcija bila takva da je sadio i uzgajao domaće životinje i onaj koji to nikada prije nije radio, pa smo došli u priliku da imamo viškove određenih proizvoda. Žitarice nisu sporne i one uvijek nađu tržište, dok se kod ostalih proizvoda poput mlijeka, mesa i posebice povrtlarskih kultura stvarao suficit – ističe Jović.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U tom razdoblju, dodaje, država nije najbolje reagirala i dio proizvedene hrane je propao.

Uloga robnih rezervi

I tek što se epidemiološka situacija smirila uslijedio je novi poremećaj na tržištu prouzrokovan ratom u Ukrajini.

Ministar poljoprivrede HNŽ-a kaže kako je atmosfera slična kao i prije dvije godine na početku pandemije te da sada treba biti pametniji.

– Poučeni prijašnjim iskustvom, ukazivali smo na važnost robnih rezervi i stoga je federalna razina vlasti odvojila znatan dio sredstava za robne rezerve; mislim da nikada nije prije toliko sredstava izdvojeno; u cilju pravovremenog interveniranja kada je u pitanju otkup tržišnih viškova – kaže ministar Jović.

Po njegovim riječima, ako iz ove nove krizi išta dobro izađe bit će to što će se robne rezerve konačno staviti u funkciju.

– Vrijeme je da Federalnu direkciju robnih rezervi konačno stavimo u funkciju da radi ono za što je namijenjena: da intervenira u ovakvim situacijama, da otkupi viškove, da osigura ono što nam treba – poručuje Jović.

Proljetna sjetva

Kada su u pitanju poljoprivredni poticaji, ove godine u proračunu HNŽ-a za tu je namjenu predviđeno 2,5 milijuna maraka, a ministar kaže kako će taj iznos u konačnici vjerojatno biti i veći:

– Prošle godine bilo je predviđeno 1,8 milijuna pa je na kraju taj iznos porastao na 2,8. Županije zadnjih godina dobivaju financijsku pomoć s federalne razine, a mi ćemo inzistirati da se odredi točan postotak od tih sredstava koji će biti usmjeren za poljoprivredu i pomoć poljoprivredi.

Pored županijskih poticaja, poljoprivrednicima su na raspolaganju federalni poticaji, a ove godine Vlada FBiH odlučila je pomoći i subvencioniranjem goriva.

– Jedna od mjera koje će biti je subvencioniranje goriva za proljetnu sjetvu za što Vlada FBiH planira izdvojiti između 4 i 6 milijuna maraka. Točni će se iznos znati ovih dana, a bit će subvencionirani poljoprivredni proizvođači s 50 litara goriva po hektaru površine. Osim toga postoje nagovještaji da će se osigurati pomoći u još nekim drugim repromaterijalima za biljnu proizvodnju – ističe ministar Jović.

Kontrola cijena

Hrane će biti dovoljno, smatra Jović, no sasvim je drugo pitanje kolike će biti cijene pojedinih prehrambenih proizvoda.

– Na pitanje hoće li cijene ići gore nitko sa sigurnošću ne može odgovoriti, ali ono što se može uraditi, a to se prije svega odnosi na više razine vlasti, je fiksiranje marži, rasterećenje proizvođača od određenih izdataka, stabiliziranje cijena električne energije i goriva na račun nekih trošarina barem na neko određeno vrijeme, na tri ili šest mjeseci – predlaže ministar.

On vjeruje kako će u borbi s divljanjem cijena pomoći i smanjenje PDV na hranu na 5 posto, što je ovoga tjedna izglasao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a tu odluku treba potvrditi i Dom naroda.

– Ja vjerujem da će ta odluka proći Dom naroda i ona će imati određenog utjecaja na cijene hrane, ali bitna će biti i snažna kontrola države onih koji se nalaze između. Bez kontrole marži nećemo postići ono što se smanjenjem PDV-a želi postići – poručuje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović.

raport.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…