Regija

Milanović o naoružavanju Srbije: Ko će njih napasti, Amerika, Rusija…?

1 Minute čitanja
MILANOVIC 13.04

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da mu je nerazumljiva odluka Srbije o kupovini kineskog protivraketnog sistema te da takvo naoružanje “košta, a ne čini razliku” i pozvao Srbiju da se “vrlo jasno” odluči gdje pripada.

– Ne znam ko će njih napasti. Njihov novac, njihove odluke, njihova stvar. Oni nisu članica NATO-a, to ne žele, ostali su bez patrona preko noći. To je jedno vrlo traumatično buđenje, jedan mahmurluk vjerojatno i sad kupuju nekakve kineske sisteme koji su vjerovatno kopije ruskih sistema, vjerovatno za klasu slabiji, ali mislim šta će s tim, to je nerazumljivo – rekao je Milanović novinarima u Rijeci.

Srbiji je nedavno isporučen kineski protivraketni sistem, a Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti miru i stabilnosti u regiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hrvatska ih neće napasti. Amerika ih neće napasti. Ako ih napadne, to im ničemu ne služi. Mogu srušiti opet dva aviona i biti ponosni na to, ali tako se ne dobivaju ratovi – rekao je hrvatski predsjednik.

– Dodao je da je rat puno veća, krvavija i obuhvatnija stvar tako da mi nije jasno kakva je to politika. Ja ih ne osuđujem – gledam ih i čudim se. Hoće ih napasti Rusija? Ne. Amerika? To ti ništa ne znači. Hrvatska? Neće – rekao je Milanović i pozvao Srbiju da izabere stranu kojoj će se prikloniti.

Američki dužnosnici su još 2020. godine upozorili Beograd da ne kupuje protivraketne sisteme HQ-22, rekavši da bi Srbija, ako se doista želi priključiti EU-u i drugim zapadnim savezima, morala uskladiti svoju vojnu opremu sa zapadnim standardima.

– Srbija se mora odlučiti, ali vrlo jasno gdje pripada – rekao je Milanović, podsjetivši da je Srbija podržala izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava.

Fena

Vezane objave
Regija

Pokušao u Hrvatsku unijeti 333.000 KM, kažnjen sa 42.000 eura

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Stara Gradiška 4. srpnja 2024. ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj nezakonitog unosa gotovine u iznosu od 333.000 BAM….
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…