Regija

Milanović o naoružavanju Srbije: Ko će njih napasti, Amerika, Rusija…?

1 Minute čitanja
MILANOVIC 13.04

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da mu je nerazumljiva odluka Srbije o kupovini kineskog protivraketnog sistema te da takvo naoružanje “košta, a ne čini razliku” i pozvao Srbiju da se “vrlo jasno” odluči gdje pripada.

– Ne znam ko će njih napasti. Njihov novac, njihove odluke, njihova stvar. Oni nisu članica NATO-a, to ne žele, ostali su bez patrona preko noći. To je jedno vrlo traumatično buđenje, jedan mahmurluk vjerojatno i sad kupuju nekakve kineske sisteme koji su vjerovatno kopije ruskih sistema, vjerovatno za klasu slabiji, ali mislim šta će s tim, to je nerazumljivo – rekao je Milanović novinarima u Rijeci.

Srbiji je nedavno isporučen kineski protivraketni sistem, a Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti miru i stabilnosti u regiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hrvatska ih neće napasti. Amerika ih neće napasti. Ako ih napadne, to im ničemu ne služi. Mogu srušiti opet dva aviona i biti ponosni na to, ali tako se ne dobivaju ratovi – rekao je hrvatski predsjednik.

– Dodao je da je rat puno veća, krvavija i obuhvatnija stvar tako da mi nije jasno kakva je to politika. Ja ih ne osuđujem – gledam ih i čudim se. Hoće ih napasti Rusija? Ne. Amerika? To ti ništa ne znači. Hrvatska? Neće – rekao je Milanović i pozvao Srbiju da izabere stranu kojoj će se prikloniti.

Američki dužnosnici su još 2020. godine upozorili Beograd da ne kupuje protivraketne sisteme HQ-22, rekavši da bi Srbija, ako se doista želi priključiti EU-u i drugim zapadnim savezima, morala uskladiti svoju vojnu opremu sa zapadnim standardima.

– Srbija se mora odlučiti, ali vrlo jasno gdje pripada – rekao je Milanović, podsjetivši da je Srbija podržala izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava.

Fena

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…