Vijesti BiH

Milanović: Hrvati iz BiH za sebe traže “običnu milostinju”

2 Minute čitanja
zoran milanovic

U Jajcu je obilježena 27. godišnjica akcije ‘Maestral’. Obilježavanju su prisustvovali brojni zvaničnici i građani, među kojima je bio i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Obilježavanje je počelo šetnjom kroz Jajce, od Plivskog mosta kod Muzeja AVNOJ-a do crkve, gdje je održana misa.

Delegacije su položile vijence na centralnom spomen obilježju poginulim braniteljima, nakon čega je upriličen centralni program obilježavanja godišnjice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Milanović je posebnim priznanjem odlikovao brigadu “Hrvoje Vukčić Hrvatinić”.

“Bez hrvatske vojske, rat u BiH ne bi bio završen”

Hrvatski predsjednik je rekao da “bez hrvatske vojske i HVO-a, rat u Bosni i Hercegovini ne bi bio završen, niti bi BiH danas bila cjeloviti država”

Prema njegovim riječima, pobjede hrvatskih snaga u devetom i desetom mjesecu 1995. godine, uz, kako je rekao, povremenu ali vrijednu pomoć Petog korpusa Armije RBiH, “natjerale su srpsku stanu da mjesec dana kasnije sjedne za pregovarački sto u Dejtonu”.

“To je istina i ništa drugo. Na toj istini mi gradimo sve svoje argumente u manjem ili većem zajedništvu vlasti u Hrvatskoj i vas ovdje u Bosni i Hercegovini, i uz puno poštovanje ove države. To poštovanje prema Bosni i Hercegovini je moj ljudski i politički cilj barem 20 godina”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da Hrvati iz BiH za sebe traže “običnu milostinju”.

“Toga me je kao hrvatskog predsjednika stid. Tražimo toliko malo da me je stid uopće o tome govoriti i razmišljati. Tražimo poštovanje temeljnih pravila i principa koji su jednom dogovoreni i onda polako, metodom pokušaja i pogrešaka, primjenjivani i aplicirani i danas smo došli do toga da člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda može birati tko hoće. Kakve to veze ima s logikom i s elementarnim ljudskim poštenjem?”, naveo je Milanović.

Dodao je da se to “ne može nazvati drukčije nego lopovlukom i otimačinom”.

Milanović je istakao kako Republika Hrvatska, kao članica Evropske unije i NATO-a, nikada neće podržati mijenjanje temeljnih načela Dejtonskog sporazuma.

“Ne samo da nećemo podržati, nego ćemo se energično, svim miroljubivim sredstvima, boriti protiv toga. Bosne i Hercegovine bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema. To nekima u ovom trenutku nije jasno i svoju pohlepu stavljaju pod veo ciničnih izgovora”, poručio je hrvatski predsjednik.

Vojno-redarstvena operacija “Maestral” trajala je od 8. do 17. septembra 1995. i stvorila je preduslove za nastavak napredovanja hrvatskih snaga. Hrvatske snage su 13. septembra 1995. preuzele kontrolu nad Jajcem od Vojske Republike Srpske.

Operacija “Maestral” je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije RBiH u zapadnoj BiH.

bhrt.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…