Ljepota i Zdravlje

Maslačak – ljekovitost, korijen, čaj i recept

4 Minute čitanja
MASLACAK

Maslačak (Taraxacum platycarpum, Taraxacum officinale) je biljka prepoznatljiva po žarko žutim cvjetovima. Samonikla je i raste na skoro svakoj vrsti tla. Može djelovati antioksidativno, protuupalno te snižava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi dok se konzumira.

U nastavku članka saznajte kako se primjenjuje maslačak i recept za čaj od maslačka.

Maslačak – karakteristike

Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakovrsnom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. List maslačka je prizemni, nejednakog ruba ili više-manje urezan te dug 5 do 25 cm.

Svijetložuti cvatovi razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Maslačkov cvijet je prepoznatljive žute boje, a od maslačka se može raditi i med žute boje.

Med od maslačka – recept

Kako biste pripremili med od maslačka, trebat ćete nekoliko sastojaka.

Sastojci:
  • 4 šalice latica cvjetova maslačka
  • 4 šalice vode
  • 3 kriške limuna
  • pola mahune vanilije (po želji)
  • 2 i pol šalice šećera.
Priprema
  1. Nakon što ste ubrali maslačke, trebat ćete ih dobro oprati i izdvojiti samo latice. Možete ostaviti i druge dijelove cvijeta, ali ćete dobiti med blago gorkog okusa.
  2. Latice, vodu, kriške limuna i pola mahune vanilije stavite u lonac.
  3. Smjesu dovedite do ključanja pa onda smanjite temperaturu i kuhajte 30 minuta. Uklonite lonac sa štednjaka te kompletnu smjesu ostavite sa strane barem šest sati.
  4. Nakon toga preko krpe procijedite smjesu i bacite čvrste sastojke. Sačuvajte samo tekućinu (filtrat).
  5. Dobivenu tekućinu prebacite u novi lonac i polako je zagrijavajte do ključanja. Polagano dodajte šećer i sve dobro miješajte dok se šećer ne otopi. 
  6. Smanjite temperaturu tako da smjesa polako krčka dok se ne zgusne. To može potrajati i do četiri sata. 

Nakon toga je “med” od maslačka gotov! Možete ga spremiti u staklenke koje ste prethodno sterilizirali prokuhavanjem i zagrijavanjem u pećnici. Pohranite ga u hladnjaku i pojedite što prije. 

Njegovo konzumiranje preporučuje se ujutro na prazan želudac sa zelenim čajem. Ovaj med ukusan je i kao namaz na tostu, pa ga nakon jutarnjeg čaja možete ubaciti i u svoj doručak.

Naravno, trebate imati na umu da ovako pripravljen med zapravo nije pravi med, već više nešto poput gustog pekmeza od maslačka. Pravi med od maslačka mogu napraviti samo pčele u svojim košnicama, ali ovako možete uživati u okusu maslačka ako ne možete nabaviti prirodni. 

Također, dugotrajnim kuhanjem će se izgubiti određena ljekovita svojstva meda, ali tako je sa svakim medom koji se izlaže visokoj temperaturi. Zato je pravi med pametno konzumirati dok je hladan i ne dodavati ga odmah u vreli čaj i slično.

MED MASLACAK

Maslačak se rasprostranjuje vjetrom, koji otpuhuje lagano sjeme. Maslačak raste posvuda, u vrtovima, na pašnjacima, i na svim zelenim površinama. 

Maslačak treba brati u proljeće, u travnju i svibnju. Prikladnim oruđem iskapamo korijen, razrežemo ga i s zelenim dijelovima (prvenstveno s tisnom rozetom) objesimo na zračnu prostoru neka se posuši. Može se sušiti i na umjetnoj toplini, ali samo do 40°C.

Listovi maslačka sadrže:

  • vitamine A, C, K, B i E,
  • željezo,
  • kalcij,
  • magnezij,
  • kalij.

Korijen maslačka sadrži i inulin, polisaharid, odnosno vlakno, koje djeluje prebiotički potičući rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu, ističu belgijski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Gut.

Maslačak – ljekovitost 

U nastavku članka donosimo pregled upotrebe i primjene maslačka kao lijeka. Međutim, prije toga trebate znati da ga zbog aktivnih supstanci neke osobe ne smiju koristiti.

To su:

  • trudnice,
  • dojilje,
  • osobe alergične na korove i trave. 

Preporučene dnevne doze unosa maslačka još uvijek nisu poznate jer ovise o zdravlju, starosti i spolu osobe. Zbog toga je teško provesti potrebna istraživanja. 

Iz istog razloga se maslačak ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer još uvijek nije poznato kako djeluje na dijete. Prije upotrebe maslačka u ljekovite svrhe se obavezno posavjetujte s liječnikom

Ljekovite tvari i primjena

Maslačak posjeduje mnoge prirodne biljne tvari koje imaju ljekovito djelovanje. To su:

  • vitamini,
  • gorke tvari,
  • tvari koje imaju enzimatsko djelovanje,
  • saponini,
  • tanini,
  • mineralne tvari i elementi u tragovima,
  • nešto eteričnog ulja,
  • inulin,
  • kolin,
  • bjelančevine i drugo.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode koja pozitivna djelovanja maslačak može imati, a to su:

  • smanjenje upalnih procesa u organizmu,
  • regulacija koncentracije glukoze u krvi,
  • snižavanje krvnog tlaka,
  • poboljšanje probave,
  • zaštita stanica od oštećenja slobodnih radikalima,
  • zaštita jetre,
  • zaštita kože od oštećenja UV zračenjem. 

Ne postoji mnogo istraživanja koja potvrđuju ljekovito djelovanje maslačka u svrhu primjene iz tradicionalne narodne medicine, poput liječenja bolesti kostiju.

Međutim, nutritivni sastav maslačka, bogat kalcijem i vitaminom K, može indicirati da bi konzumacija maslačka mogla dovesti do zdravog stanja kostiju. 

Istraživanja pokazuju da bi unos svježih ili suhih listova maslačka trebao biti ograničen na 4 – 10 grama dnevno. Unos korijena maslačka bi trebao biti maksimalno 2 – 8 grama dnevno. 

Čaj od maslačka – priprema

Recept za zdravi čaj od maslačka izgleda ovako:

  1. 1 do 2 čajne žličice narezane suhe biljke prelijemo 1/4 l hladne vode, ugrijemo i ostavimo neka kuha jednu minutu.
  2. Nakon 10 minuta stajanja čaj ocijedimo.

Vjeruje se da maslačak može utjecati na izlučivanje kamenaca jer djeluje kao prirodni diuretik. To još uvijek nije znanstveno potvrđeno na ljudima.

CAJ OD MASLACKA

Maslačak – narodna medicina

Sve što je re­čeno o ljekovitosti i primjeni vrijedi i za narodnu medicinu. Osim toga, u narodu je cijenjena salata od listova maslačka ili se listovi kuhaju kao povrće. Osobito utječu na potica­nje teka.

Općenito, maslačku se pripisuje okrepljujuće djelovanje.

Korijen maslačka – nuspojave

Ako upotrebljavamo sok od ma­slačka i čaj u manjim količinama, nema štetnih posljedica. Ipak, svježe stabljike ma­slačka mogu kod djece prouzročiti i trovanja, ako pojedu veće količine. Stoga oprezno ako se mala djeca igraju cvjetovima maslačka!

Za biljku maslačak, korijen može imati negativnog utjecaja na ljudski organizam. Neke nuspojave koje se mogu pojaviti ako konzumirate korijen maslačka su:

  • probavne tegobe,
  • alergijske reakcije. 

Također, ako imate kamence maslačak bi ih mogao pokrenuti, a to je neugodan osjećaj koji ne možete sami kontrolirati.

Ako imate žučne ili bubrežne kamence prije konzumacije proizvoda od maslačka se savjetujte s liječnikom.

dnevnik.hr

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

Vitamin A u hrani

2 Minute čitanja
U potrazi za optimalnim zdravljem, često zanemarujemo moćne vitamine poput vitamina A. Ovaj vitalni nutrijent igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida,…
Ljepota i Zdravlje

Besplatno šminkanje i beauty savjeti u odabranim dm prodavnicama

1 Minute čitanja
Sarajevo, 11.4.2024. – Proljeće je pravo vrijeme da u svoje beauty rutine uvedemo male promjene i nakon tmurnih zimskih dana zasijamo punim sjajem….
Ljepota i Zdravlje

Ideje za trendi proljetne nokte u 2024 godini

1 Minute čitanja
Proljeće je vrijeme obnove i osvježenja, a što bolji način da izrazite svoju kreativnost i osjećaj za stil nego kroz proljetne nokte?…