Dijaspora

LIJEPE VIJESTI ZA BIH! NJEMAČKI KANCELAR -OZBILJNO RAZGOVARAMO O PRIJEMU ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA U EU

1 Minute čitanja
olaf scholz

Ozbiljno razgovaramo o prijemu zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar u emisiji njemačke televizije ZDF.

  • Svi znamo koliko to već dugo traje za neke zemlje Zapadnog Balkana, uglavnom zemlje bivše Jugoslavije, koje čekaju ulazak u članstvo. Te zemlje još nisu dobile odluku a neke odluke koje smo donosili u prošlosti su potpuno neprihvatljive i zato želim jasno reći da zemlje tamo koje su se jasno izrazile da žele evropsku perspektivu, dobiju od nas jasne stavove – rekao je on.

On je ovo rekao odgovarajući na pitanje njemačke novinarke da li je za to da Ukrajina primljena u EU.

Podsjećanja radi prije nekoliko mjeseci u istoj emisiji je na pitanje predsjednika Zelenskog, predsjednika Ukrajine, da li će primiti Ukrajinu u EU odgovorio da prvo treba primiti zemlje zapadnog Balkana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Scholz je u intervju za njemačku televiziju, kazao da je “u Ukrajini rat protiv ukrajinskog naroda, a Putin zastupa tezu da ukrajinski narod ne postoji”.

  • Građani Ukrajine su se odlučili za samostalnost, za vlastitu zemlju. Ono što sada vidimo je očigledno da ukrajinski narod postoji, to je narod koji se brani – rekao je.

On je rekao da je u Moskvi prije posjete Putinu položio vijenac na grob žrtvama njemačkog rata protiv Rusije.

  • Predamnom su stajali u počasnim stroju ruski vojnici koji nisu imali ni 20 godina. Ti momci sada idu u rat neki su možda i poginuli”, rekao je on.

Ponovio je da je početak rata u Ukrajini prekretnica za Evropu i da se Evropa mora vratiti normalnim odnosima.

Scholz je rekao da je Rusija napala Ukrajinu bez povoda, te da ona nije bila prijetnja Rusiji, kao ni NATO.

izvor:hayat.ba

Vezane objave
Dijaspora

Velika izlaznost dijaspore: U Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu gužve na glasačkim mjestima

1 Minute čitanja
Opći izbori 2022. u Bosni i Hercegovini počeli su danas, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH širom širom EU, građani stoje u redovima kako bi…
Dijaspora

Austrija: U Beču obilježen Dan Bošnjaka

1 Minute čitanja
U znak sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji Bošnjaka, Bošnjačka nacionalna fondacija iz Austrije, upriličila je svečani program. Uz…
Dijaspora

Poskupljenja izazvala talas siromaštva u Austriji

1 Minute čitanja
Aktuelna kriza sa poskupljenjima izazvala je talas siromaštva u Austriji, upozorava Karitas.         Generalni sekretar Karitasa Austrija, Ana Par, kazala je…