Biznis

Kompanija Porsche je isporučila 68.426 vozila u prvom kvartalu

2 Minute čitanja
porsche

U prvom kvartalu 2022. godine kompanija Porsche je kupcima širom svijeta isporučila 68.426 vozila. To predstavlja pad od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom na izuzetne okolnosti koje utiču na širu automobilsku industriju, naši prodajni timovi i trgovci su dobro radili u prvom kvartalu,“ kaže Detlev von Platen, član Izvršnog odbora za prodaju i marketing u kompaniji Porsche AG.

Ponovna pojava koronavirusa u nekim regionima kao što je Kina nas je, zajedno sa trajnim značajnim izazovima u snabdijevanju i logistici, stavila na iskušenje. Istovremeno, potražnja za našim proizvodima među kupcima širom svijeta je i dalje velika – podjednako su traženi u Europi, Americi i Kini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Porast u Europi

Višestruki izazovi sa kojima se suočava proizvođač sportskih automobila u različitim regijama svijeta realno oslikavaju situaciju, što se tiče isporuka. U Europi, Porsche je u prvom kvartalu isporučio 22.791 vozilo, što je na godišnjem nivou povećanje od 18 posto – uprkos tome što su brojke bile snažne u istom periodu 2021. godine. Brojke su također porasle na domaćem tržištu u Njemačkoj, sa 6.925 isporuka, što predstavlja povećanje od 16 posto.

U Kini, najvećem jedinstvenom tržištu za Porsche, proizvođač sportskih automobila je obavio 17.685 isporuka. Ponovna pojava epidemije koronavirusa koja je povezana sa zatvaranjem centara kompanije Porsche u nekim regionima, kao i izazovi u vidu logistike, su uzrokovali pad isporuke od 20 posto.

Ukupno, kompanija Porsche je kupcima u azijsko-pacifičkoj regiji, Africi i na Bliskom istoku isporučila 28.991 vozilo. Kupcima Porschea u SAD-u su isporučena 13.042 vozila uprkos problemima sa snabdijevanjem i prevozom koji su uticali na više automobilskih brendova. Ovaj kvartal je sličan najboljem prvom kvartalu ikada, koji je zabilježen u prethodnoj godini.

SUV modeli su i dalje izuzetno popularni

Najveća potražnja bila je, još jednom, za Porscheovim SUV modelima: Porsche Cayenne je isporučen za 19.029 kupaca. Ukupan broj isporuka za model Macan je 18.329. Potpuno električni Porsche Taycan je isporučen 9.470 kupaca. Kultni sportski automobil, model 911, je isporučen u 9.327 navrata, širom svijeta. Ukupno 7.735 primjeraka Panamera modela je isporučeno kupcima. Izvršeno je još 4.536 isporuka modela 718 Boxster i 718 Cayman.

„Mi i dalje sa oprezom ulazimo u drugi kvartal, posebno ako na umu imamo oružani sukob u Ukrajini, koji posmatramo sa strijepnjom i zabrinutošću za one koji su u njega umiješani. Zdravlje i sigurnost ljudi su najvažniji. Uticaj na naše poslovne aktivnosti se stalno ispituje, a evaluira ga naša radna grupa stručnjaka. Uprkos svemu tome, i dalje optimistično posmatramo na stvari i nećemo praviti nikakve kompromise kada je u pitanju kreiranje automobila koji našim kupcima pružaju jedinstveno i emotivno iskustvo“, kazao je Detlev von Platen.

porche tabela

Dodatne informacije, filmski i foto materijal možete pronaći na Porsche Newsroom-u: newsroom.porsche.de.

pn.ba

Vezane objave
Biznis

АLKALOID predstavio rezultate rada za prvi kvartal 2024

3 Minute čitanja
Аlkaloid sa rastom konsolidovanih prodaja od 13%, u vrijednosti od 79,9 miliona eura, konsolidovana neto-dobit od 7,8 miliona eura i sa investicijama…
Biznis

U Bihaću otvorena treća dm prodavnica

2 Minute čitanja
Osluškujući potrebe i želje kupaca najveći drogerijski lanac u BiH dm otvorio je novu prodavnicu u Bihaću. Treća po redu dm prodavnica…
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…