Svijet

Koliko je Evropska unija zaista ovisna o ruskoj nafti

1 Minute čitanja
nafta1

Rusija je najveća izvoznica nafte na svijetu dnevno prodavajući 7,8 miliona barela ovog energenta. Koliko je Evropska unija zaista ovisna o ruskoj nafti?

Upravo je EU najveći kupac, a samo prošle godine je potrošila 70 milijardi eura. Unija dnevno kupuje 2,2 miliona barela sirove ruske nafte, kao i 1,2 miliona barela rafiniranih proizvoda od nafte.

To znači da EU 25 posto svojih potreba za naftom zadovoljava uvozom iz Rusije. Njemačka, Nizozemska, Poljska i Italija su najveći kupci. Nafta se koristi u transportu, za grijanje, ali i za proizvodnju različitih proizvoda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Većina ruske nafte se morskim saobraćajem transportuje u EU. Između ostalih, uvozi se preko luka u Roterdamu i Le Havre u Francuskoj. Neke države uvoze i naftovodom Družba. Ovaj naftovod prolazi kroz istočnu Evropu i povezan je sa šest rafinerija.

Agresija Rusije na Ukrajinu je više nego ikada prije učinila upitnim oslanjanje Unije na rusku naftu. Kupovinom ruske nafte direktno se finansira i rat u Ukrajini.

Klix.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….