Svijet

Koliko je Evropska unija zaista ovisna o ruskoj nafti

1 Minute čitanja
nafta1

Rusija je najveća izvoznica nafte na svijetu dnevno prodavajući 7,8 miliona barela ovog energenta. Koliko je Evropska unija zaista ovisna o ruskoj nafti?

Upravo je EU najveći kupac, a samo prošle godine je potrošila 70 milijardi eura. Unija dnevno kupuje 2,2 miliona barela sirove ruske nafte, kao i 1,2 miliona barela rafiniranih proizvoda od nafte.

To znači da EU 25 posto svojih potreba za naftom zadovoljava uvozom iz Rusije. Njemačka, Nizozemska, Poljska i Italija su najveći kupci. Nafta se koristi u transportu, za grijanje, ali i za proizvodnju različitih proizvoda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Većina ruske nafte se morskim saobraćajem transportuje u EU. Između ostalih, uvozi se preko luka u Roterdamu i Le Havre u Francuskoj. Neke države uvoze i naftovodom Družba. Ovaj naftovod prolazi kroz istočnu Evropu i povezan je sa šest rafinerija.

Agresija Rusije na Ukrajinu je više nego ikada prije učinila upitnim oslanjanje Unije na rusku naftu. Kupovinom ruske nafte direktno se finansira i rat u Ukrajini.

Klix.ba

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…