Svijet

Koliko je Evropska unija zaista ovisna o ruskoj nafti

1 Minute čitanja
nafta1

naša stranka usk kandidati

Rusija je najveća izvoznica nafte na svijetu dnevno prodavajući 7,8 miliona barela ovog energenta. Koliko je Evropska unija zaista ovisna o ruskoj nafti?

Upravo je EU najveći kupac, a samo prošle godine je potrošila 70 milijardi eura. Unija dnevno kupuje 2,2 miliona barela sirove ruske nafte, kao i 1,2 miliona barela rafiniranih proizvoda od nafte.

To znači da EU 25 posto svojih potreba za naftom zadovoljava uvozom iz Rusije. Njemačka, Nizozemska, Poljska i Italija su najveći kupci. Nafta se koristi u transportu, za grijanje, ali i za proizvodnju različitih proizvoda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Većina ruske nafte se morskim saobraćajem transportuje u EU. Između ostalih, uvozi se preko luka u Roterdamu i Le Havre u Francuskoj. Neke države uvoze i naftovodom Družba. Ovaj naftovod prolazi kroz istočnu Evropu i povezan je sa šest rafinerija.

Agresija Rusije na Ukrajinu je više nego ikada prije učinila upitnim oslanjanje Unije na rusku naftu. Kupovinom ruske nafte direktno se finansira i rat u Ukrajini.

Klix.ba

Vezane objave
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…
Svijet

Putin je gotov!

3 Minute čitanja
Dok budete čitali ovaj članak, on će vjerojatno biti zastario, takva je brzina napredovanja ukrajinskih oružanih snaga. Posljednja 72 sata ratovanja u…
Svijet

Cijene nafte padaju zbog ograničenja u Kini povezanih s COVID-om i mogućih povećanja kamatnih stopa

1 Minute čitanja
Cijene nafte pale su u ponedjeljak, dok su izgledi za povećanje globalne potražnje za gorivom zasjenjeni ograničenjima zbog COVID-19 u Kini i…