Vijesti BiH

Kod Gruda pronađeni grobovi iz bronzanog doba

2 Minute čitanja
grude grobovi iz bronzanog doba

Studij arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) u saradnji s Općinom Grude od 4. do 21. aprila proveo je arheološka istraživanja na dvije mikrolokacije koje prostorno gravitiraju Avanturističkom parku Peć Mlini.

Arheološka istraživanja obuhvatila su ukupno dva arheološka nalazišta različitog tipa, koja su samim time zahtijevala i primjenu različitih pristupa, strategija i metoda iskopavanja, te različitih načina i tehnika dokumentiranja i prikupljanja arheološke građe i podataka. Riječ je o nalazištu spiljskog karaktera (tzv. pećina na Zaskoku) i prahistorijskoj kamenoj gomili, saopćeno je iz Odjela za arheologiju SUM-a.

Spomenuta nalazišta do sada nisu poznata u arheološkoj literaturi, niti su registrirana kao arheološka dobra, a dokumentirana su prilikom terenskog rekognosciranja šireg prostora Peć Mlina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Unutar pećine na Zaskoku detektirani su tragovi objekta koji je najizglednije služio u privredne svrhe, odnosno bio u bliskoj korespondenciji s mlinicama u njegovom podnožju, a na navedeno indicira novovjekovna staza koja je nekad vodila do mlinica i prolazila uz sami ulaz pećine. Pokretna arheološka građa (apriori keramički ulomci, oruđe i dijelovi arhitekture), koju dovodimo u vezu s navedenim objektom, također atribuiramo u vrijeme novog vijeka.

Nadalje, istraživanjem prahistorijske kamene gomile pronađena su ukupno tri groba.

Radi se o grobovima s tipičnom arhitekturom u vidu kamenih škrinja, koju vežemo za bronzano doba istočno jadranskog kulturnog areala. Sva tri groba podignuta su na osnovi gomile. Pokojnici su u grobove polagani u zgrčenom položaju, s tim kako su kosturni ostaci pokojnika izuzetno loše sačuvani.

Što se ostalih nalaza tiče, jedino je grob – 2 sadržavao grobne priloge, a radi se o kremenom kresivu i ulomcima tipične litzen keramike, na temelju čijih se tipoloških obilježja grob – 2 datira u vrijeme druge polovice ranog i prijelaza u srednje bronzano doba (Br. A 2 / Br. B 1 – i. e. 19. – 17. st. pr. Kr.).

U toku je daljnja obrada i analiza prikupljenih podataka i građe, nakon čega će biti moguće dati njihovu širu interpretaciju.

Istraživanja su vršena u sklopu terenske nastave Studija arheologije pod vodstvom prof. dr. sc. Daria Vujevića (Sveučilište u Zadru) i dr. sc. Tina Tomasa (SUM), te uz sudjelovanje dr. sc. Mirka Rašića (SUM) i studenata arheologije.

Fena

Vezane objave
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…