Svijet

Ko je Čarls III, novi vladar Uredinjenog kraljevstva

1 Minute čitanja
princ carls i camila

 Čarls III, novi vladar Ujedinjenog kraljevstva ima 73 godine, najstarije je od četvoro djece kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa i on je princ s najdužim stažom u britanskoj istoriji.

Kralj Čarls je, naime, imao tri godine kad je njegova majka u svojoj 25. godini poslata britanska kraljica i decenijama je zatim čekao da mu pripadne tron.

Kao britanski prestolonasljednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rođen je 14. novembra 1948. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete. Diplomirao je na Univerzitetu u Kembridžu i od 1971. do 1976. godine. služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.

Ledi Dajanom Spenser oženio se 1981. i s njom ima dva sina princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.

Dajana je umrla od posljedica saobraćajne nesreće u Parizu naredne godine, a Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

Kao princ od Velsa obavljao je dužnosti u ime kraljice Elizabete Druge i pokrovitelj je više od 400 dobrotvornih organizacija.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture i često je isticao značaj očuvanja istorijski vrednih zgrada, javno se zalagao za organsku poljoprivredu i klimatske promjene i autor je ili koautor većeg broja knjiga.

Javnosti je 2012. otkrio da navija za Barnli.

Zanimljivo da je novi britanski vladar posjetio Bosnu i Hercegovinu u nekoliko navrata. Prvi put 1978. godine kada je Čarls boravio u Jablanici, gdje je posjetio Muzej “Bitka na Neretvi”.

Britanski političar i historičar Ficroj Maklean (Fitzroy Maclean) je tom prilikom upoznao Čarlsa o značaju te bitke, kao i tome zbog čega je Josip Broz Tito donio odluku da srušio most u Jablanici. Za Makleana se tvrdi da je uvjerio Vinstona Čarčila (Winston Churchill), premijera Velike Britanije, da su Titovi partizani saveznici, a navodno je on i bio inspiracija za lik Džejmsa Bonda (James).

Inače, te 1978. godine Čarls je posjetio i Crnu Goru. U Igalu ga je ugostio Tito, a britanski princ je boravio i u Dubrovniku, Beogradu i Bečaju.

Nasljednik kraljevskog prijestolja je boravio u Sarajevu 1996. i 2007. godine. On je trebao posjetiti BiH prije dvije godine, ali je njegov dolazak otkazan.

nezavisne/avaz

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…