Regija

Kilometarske kolone zbog Lučkog

4 Minute čitanja
kilometarske kolone na zagrebačkoj obilaznici

OGROMNE su gužve na zagrebačkoj obilaznici iz smjera istoka prema zapadu. Kolona se, kako se čini, stvorila uslijed velikog priljeva vozila prema naplati Lučko.

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te pojedinim graničnim prijelazima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, objavio je jutros HAK.

Kako javljaju, zbog povećane gustoće prometa na zagrebačkoj obilaznici na čvoru Lučko na prilazu naplatnoj postaji Lučko (A1) u smjeru mora, kolona iz smjera čvora Buzin duga je oko 7 km, a iz smjera čvora Zagreb zapad oko 1 km.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Stanje na autocestama:

A1 Zagreb-Ploče-Karamatići:

 • povećana gustoća prometa pred naplatom Lučko u oba smjera;
 • pred naplatom Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja;
 • povećana gustoća prometa između Zagreba i Zadra u oba smjera;
 • između naplate Lučko i čvora Donja Zdenčina u smjeru mora vozi se u koloni u pokretu uz povremene zastoje.

HAK kamere LUČKO
HAK kamere A1

A3 Bregana-Lipovac (uključujući zagrebačku obilaznicu):

 • zbog povećane gustoće prometa na zagrebačkoj obilaznici na prilazu naplatnoj postaji Lučko (A1) u smjeru mora, kolona iz smjera čvora Buzin duga je oko 7 km, a iz smjera čvora Zagreb zapad oko 1 km.

Autocesta A7 Rupa-Rijeka-Šmrika:

 • povećana je gustoća prometa između čvorova Rijeka zapad i Orehovica u oba smjera.

Krčki most (DC102):

Preporučujemo da pogledate HAK kamere Krčki most

Državna cesta DC1 Zagreb-Karlovac:

 • povećana je gustoća prometa između Rakovog Potoka i Klinča Sela te u Jastrebarskom u smjeru mora.

Jadranska magistrala (DC8):

 • povećana je gustoća prometa na prilazima Šibeniku, Splitu, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku.

HAC o ogromnim gužvama: Vozila iz osam traka slijevaju se u dvije

HAC je prošli tjedan poslao priopćenje o gužvama na Lučkom te pojačanom prometu na autocesti. Iz HAC-a smatraju da je zbog Schengena dodatno pojačan promet na Lučkom. “Danas, kao i prošlog ponedjeljka, od ranog jutra izrazito je jak promet prema moru. Trend odlaska na godišnji odmor više nije isključivo vezan za dane vikenda, a što smo već u velikoj mjeri uočili prošle godine.

Od ove godine i ulaskom Republike Hrvatske u schengenski prostor odnosno ukidanjem  granične kontrole na prijelazima s Republikom Slovenijom,  dodatno je pojačan intenzitet prometa koji u Lučkom ulazi na autocestu A1“, piše HAC.

“Upravo zbog ovih trendova, Hrvatske autoceste su u lipnju u okvirima postojećih gabarita autoceste u zoni prilaza naplatnim kućicama, u smjeru prema moru, povećale broj traka s 3 na 4 trake te je osiguran novi režim rada na samim naplatnim kućicama na način da je na svim naplatnim kućicama omogućen ulazak putem ENC uređaja.

Međutim, Unatoč poboljšanju vođenja prometa prema naplatnoj postaji Lučko (u smjeru mora) u okviru postojećih gabarita, promet se nakon naplatne postaje Lučko prema Karlovcu vodi dvjema prometnim trakama”, piše HAC.

“Na samu naplatnu postaju Lučko se u vršnim prometnim opterećenjima slijevaju se vozila iz više smjerova (Bregana, Macelj, Goričan, Zagreb, Slavonija,..), odnosno vozila iz 8 prometnih traka slijevaju se  u dvije prometne trake odmah nakon prolaska naplatne postaje Lučko.

Propusna moć ove dvije trake nije dovoljna u vršnim satima propusti sva vozila u dolasku  zbog čega se zapravo i stvara kolona. Isto tako, a ne manje važno promet ovog vikenda veći je za 8% u odnosu na isti vikend prošle rekordne turističke sezone”, pišu.

“Ovim putem šaljemo apel korisnicima da prije kretanja na put provjere stanje na cestama te prema dostupnim informacijama isplaniraju svoje putovanje, s ciljem da što jednostavnije stignu do svog odredišta”, piše HAC.

GRANIČNI PRIJELAZI

Ažurirano 24.7.2023. 11:30

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Na pojedinim graničnim prijelazima zbog povećane gustoće prometa moguća su duža čekanja.

Od 3. srpnja preko stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Bogovolja-Hadžin Potok, više nije dopušten međunarodni promet putnika već samo pogranični promet, odnosno samo nositeljima pogranične propusnice.

Od 3. srpnja do 1. listopada omogućava se međunarodni promet putnika preko slijedećih stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet;

 • Imotica-Duži,
 • Jovića Most-Čitluk
 • Sebišina-Drinovci.

Od 3. srpnja moguć je međunarodni promet preko pograničnog graničnog prijelaza Slivno-Drinovačko Brdo.

Zbog preopterećenosti prometne infrastrukture Republika Srbija uvela je 13. lipnja zabranu prometa teretnih vozila u tranzitu preko GP Tovarnik/Šid. Promet se preusmjerava na GP Bajakovo.

Na mostu GP Pribanjci-Vinica (Slovenija) na državnoj cesti DC204 u mjestu Pribanjci zabranjen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Prema Uredbi o izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske od 2. siječnja 2023. »Stalni granični prijelazi za pogranični promet su prijelazi određeni za prelazak vanjske granice sukladno pravilima režima pograničnog prometa utvrđenog sporazumom o pograničnom prometu sa susjednom trećom zemljom. Sukladno pravilima režima pograničnog prometa stanovnici pograničnog područja mogu prelaziti vanjsku granicu i preko drugih graničnih prijelaza.«

Na GP Svilaj od 1. siječnja 2022., osim putničkog prometa, moguć je promet putnika i roba, ali zbog ograničenja na BIH strani uz robe koje podliježu inspekcijskim službama, do daljnjeg neće moći prometovati robe koje podliježu trošarini.
GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Izmjenom Pravilnika o ograničenju cestovnog prometa u Republici Sloveniji, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2021., zabranjuje se promet teretnih vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona nedjeljom i praznicima od 08:00 do 22:00 sata.

Obzirom na Odredbu (Odredba o omejitvi prometa na cestah u Republici Sloveniji) koja se odnosi na teretna motorna vozila iznad 7,5 tona, mole se vozači istih da s teretnim vozilima ne prometuju prema cesti DC6 relacijom Ribnik – Jurovski Brod nedjeljom i praznicima do 22:00 sata.

Izvor: HAK

Vezane objave
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…
Regija

Izvještaj o stanju na cestama i graničnim prijelazima

3 Minute čitanja
Izvještaj HAK 3.8.2023. 17:58 Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, autocestama u smjeru mora i unutrašnjosti, cestama u priobalju, povremeno…