Vijesti BiH

Jutros radnici u zdravstvu i Vlada KS postigli dogovor, koliko će im biti povećana plaća

1 Minute čitanja
radnici zdravstva kantona sarajevo

Nakon više od 30 mjeseci agonije, jutros su pregovarački timovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Vlade KS postigli dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora.

Ovo je za Faktor potvrdio Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva JU Dom zdravlja KS i član pregovaračkog tima, nakon jutrošnjeg sastanka sa Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

Podsjetimo, nakon “prekjučerašnjeg čaja kod Vranića”, kada je ministar radnicima u zdravstvu ponudio povećanje koeficijenta samo za zdravstveni kadar od 0.30 i satnicu za sve uposlenike u zdravstvu u KS 2,76, bez povećanja koeficijenta za nezdravstveni kadar, obećano je da će Vranić tu ponudu putem zvaničnog emaila dostaviti na uvid i kantonanom sindikatu zdravstva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

No taj email, kako nam je kazao Avdović, “nikada nije stigao na spomenutu adresu jer su kasnije nastavljeni razgovori”.

– Postigli smo dogovor da će svi dobiti satnicu 2,76 kao i u prekjučerašnjoj ponudi. Zdravstveni kadar će također dobiti isti koeficijent koji im je prekjučer obećan, s tim da će i nezdravstveni kadar dobiti povećanje koeficijenta od 0,20 – kazao je Avdović.

To znači da će po novoj, dogovorenoj ponudi plaća pralje laboratorijskog posuđa umjesto 31 biti uvećana za 125, dok će higijeničarka na održavanju čistoće umjesto 34 dobiti 126 KM.

Srednji zdravstveni kadar dobit će 197 maraka na plaću, a najviša grupa – ljekari specijalisti 281 marku.

– Mi jesmo jutros postigli dogovor, ali ćemo ostati i dalje ispred zgrade Vlade KS sve dok se Granski kolektivni ugovor sa ovim predloženim brojkama i zvanično ne parafira – istakao je Avdović.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine tražili su svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Svoja prava do sada su tražili i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. – 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.

Od 12. aprila radnici u zdravstvu KS danonoćno su ispred zgrade Vlade KS odlučni u namjeri da ne odustaju od svojih zakonom zagarantovih prava.

Faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…