Regija

Izbori u Srbiji – Izlaznost do 12 sati 20,52 odsto birača

2 Minute čitanja
srbija izbori

U Srbiji i dijaspori glasa se za izbor predsednika Republike, narodne poslanike, kao i za lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još 12 opština. Pravo glasa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.502.307 birača, utvrdila je Republička izborna komisija. Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije. Birališta su otvarena u 7, a zatvaraju se u 20 sati.

Cesid o nepravilnostima na biračkim mestima

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 10 do 13 časova, Cesid je uočio sljedeće vrste nepravilnosti:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ubacivanje listića u pogrešne kutije, na 40 biračkih mesta;
– Porodično glasanje, na 16 biračkih mesta;
– Razne proceduralne greške (nenanošenje spreja, neprovjeravanje identifikacionih dokumenata, nepoštovanje redosljeda radnji…) na 6 biračkih mjesta;
– Ugrožavanje tajnosti glasanja (fotografisanje listića i procesa glasanja) na 11 biračkih mjesta;
– Sprečavanje birača da glasa greškom biračkog odbora, na jednom biračkom mjestu;
– Paralelna evidencija birača, u Novom Sadu (BM 11), Kovinu (BM 22), Zemunu (BM 38), Staroj Pazovi (BM 14) i Apatinu (BM 28).
Na nekoliko biračkih mjesta, posmatrači su primjetili i manje incidente, verbalne sukobe i kraće prekide glasanja.

Šef misije OEBS-a: Izbore prati više od 360 međunarodnih posmatrača

Izborni proces u Srbiji prati više od 260 međunarodnih posmatrača koje je angažovala Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), izjavio je šef misije Daglas Vejk i naveo da su se timu pridružile i tri parlamentrarne delegacije sa oko 100 posmatrača.

Državljani Srbije u Crnoj Gori glasaju na pet biračih mesta

Državljani Srbije koji žive u Crnoj Gori, osim u ambasadi Srbije u Podgorici i konzulatu u Herceg Novom, mogu da glasaju na još tri biračka mjesta, u Budvi, Beranama i Sutomoru.

Kako prenosi RTCG, biračko mjesto je otvoreno na vreme, proces glasanja se odvija bez ikakvih neregularnosti, a državljani Srbije u Crnoj Gori će moći da glasaju za svoje kandidate do 20 časova kada se zatvaraju biračka mjesta. Pravo glasa u Crnoj Gori ima 1.165 državljana Srbije.

U Sloveniji šest puta više prijavljenih birača, do 11.00 glasalo 17 odsto

U Sloveniji je otvoreno jedno biračko mjesto, u ambasadi Srbije.

Prijavljeno je 713 birača, šest puta više nego na prethodnim izborima.

Do 11 časova glasalo je 17 odsto glasača, kaže Milinko Špica, konzul u ambasadi Srbije u Ljubljani i predjsednik biračkog odbora.

U Novom Pazaru do 10 sati glasalo 9,4 odsto birača

U Novom Pazaru do 10 sati na 99 biračkih mesta glasalo je 9,4 odsto upisanih birača.

Pravo glasao u Novom Pazaru ima 87.798 građana, dok se za glasanje u inostranstvu prijavio 1.441 građanin.

Državljani Srbije glasaju na 15 mjesta u BiH

Oko 11.500 državljana Srbije s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu da glasaju na 15 biračkih mesta, od kojih je 12 u Republici Srpskoj.

Pravo glasa imaju građani sa državljanstvom Srbije koji su do 12. marta, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, podijneli zahtev za upisivanje u birački spisak, prenosi RTRS.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik glasao je u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. 

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…