Svijet

Incident koji bi mogao dovesti do nuklearnog rata. Indija: ‘Slučajno smo ispalili projektil na Pakistan’

1 Minute čitanja
raketa indija

Indija kaže da je u srijedu slučajno ispalila projektil na Pakistan, okrivljujući za incident “tehnički kvar” tokom rutinskog održavanja. Delhi je rekao da je to “za duboko žaljenje” i izrazio olakšanje što niko nije ubijen.

Pakistanska vojska priopćila je da se “brzi leteći objekt” srušio u blizini istočnog grada Mian Channu i da je njegova putanja ugrozila putničke letove.

Podsjetimo, obje zemlje imaju nuklearno oružje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U priopćenju indijsko ministarstvo odbrane je izjavilo: “Dana 9. marta 2022., tokom rutinskog održavanja, tehnički kvar doveo je do slučajnog ispaljivanja projektila. Vlada Indije ozbiljno je shvatila ovaj slučaj i naložila istragu o ovom incidentu.”

Islamabad je upozorio Delhi da “pazi na neugodne posljedice takvog nemara” i da izbjegava ponavljanje ovakvih incidenata u budućnosti. Projektil je lansiran iz Sirse u državi Haryana, navodi se.

Pakistanske zračne snage priopćile su da je projektil putovao brzinom od 3 maha – tri puta većom brzinom od zvuka – na visini od 12.000 metara (40.000 stopa) i preletio 124 km (77 milja) u pakistanskom zračnom prostoru prije nego što se srušio.

“Putanja leta ovog objekta ugrozila je mnoge nacionalne i međunarodne putničke letove u indijskom i pakistanskom zračnom prostoru, kao i ljudske živote i imovinu na tlu”, rekao je u četvrtak pakistanski vojni glasnogovornik general-bojnik Babar Iftikharon.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je pozvalo otpravnika poslova Indije da ga izvijeste o incidentu.

Pakistan je također pozvao Indiju da podijeli nalaze svoje istrage o tome što se dogodilo.

raport.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….