Regija

Hrvatska svečano otvara Pelješki most između 19. i 21. jula 

1 Minute čitanja
peljeski most

Hrvatska namjerava svečano otvoriti Pelješki most, najskuplji infrastrukturni projekt sufinanciran iz EU fondova, između 19. i 21. jula , rekao je u petak Hini izvor iz Europske komisije.

Otvorenju bi trebale prisustvovati  predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

“S obzirom na to da se radi o najvećem projektu iz EU fondova, one bi trebale tada prisustvovati  ceremoniji otvorenja”, rekao je izvor dodavši da će ceremonija biti održana 19., 20. ili 21. jula. To otvaranje je planirano u jeku turističke sezone kada bi hiljade   turista mogle putovati prema Dubrovniku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Obilazeći gradilište Pelješkog mosta, hrvatski premijer Andrej Plenković u januaru ove godine rekao je bi se hrvatski teritorij kopneno trebao spojiti do početka ovogodišnje turističke sezone. Do ljeta se u promet planira pustiti i dio obilaznice preko Pelješca, a jedino je otvaranje čvora Ston – odgođeno za jesen ove godine.

Most na poluotoku Pelješcu, kojim se cestovnim zaobilaženjem Bosne i Hercegovine  povezuje južni dio Hrvatske, najskuplji je infrastrukturni projekt otkako 1986. godine Europska komisija počela sufinansirati projekte.

Most je koštao 418 miliona eura u čemu EU učestvuje s 85 posto novca a Hrvatska s 15 posto.

bhrt

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…