Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja…

1 Minute čitanja
korpa

Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok se u ekonomiji ovo zove skriveno povećanje cijena, kada se manja količina proizvoda prodaje za više novca.

Možda se na primjeru čokolade najbolje i vidi kako je gramaža smanjena, a cijena ostala ista ili znatno veća. Nije to prisutno samo u prehrambenoj industriji već je prate recimo i farmaceutska industrija, pa u kutijama lijekova i suplemenata više ne moma isti broj tableta kao ranije.

Skrivena inflacija u enormnom rastu cijena tako tjera građane da paze šta kupuju, ali ne i koje količine, pa je vidljiva inflacija uvećana za skrivenu veća od stvarno izračunate stope inflacije. A gramaža je pored čokolade manja i u brojnim drugim proizvodima, poput kafe, grickalica, pekarskih i mliječnih proizvoda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Udruženje građana “Don” radilo je istraživanje u farmaceutskoj industriji, gdje su došli do istog zaključka, u kutijama lijekova i suplemenata sada dobijemo i manji broj tableta.

“Sada kada smo zaista istraživali u bilo kojoj apoteci širom BiH da bismo našli mnogo proizvoda sa smanjenim brojem tableta, ali evo ono što puno ljudi koristi su na primjer tablete za pritisak, i one su u većini slučajeva pakovane po 28 komada,na godini nedostaje cijela kutija, to je samo pokazatelj koliko novca izdvajamo više za lijekove”, kaže Murisa Marić, Udruga građana “Don”, Prijedor.

Ekonomisti ističu da skrivena inflacija nije gora od vidljive, ali ima teže posljedice kada dođe uporedo, što je trenutno slučaj i na domaćem, ali i na svjetskom tržištu.

Što se tiče proizvođača koji smjenjuju gramaže uz ostavljanje istih ili dizanje cijena, ne mogu biti kažnjeni, jer po zakonu gramaža je istaknuta i jasno vidljiva na svakom proizvodu.

crna-hronika.info

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…