Vijesti BiH

Gdje je završio novac od povećanja akciza: Umjesto izgradnje puteva, hranili uhljebe

2 Minute čitanja
putevi rad

Bila je 2017. godina. Tadašnji šef Misije EU u našoj zemlji Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) mjesecima je lobirao da se uvede povećanje akciza na gorivo i naftne derivate u BiH. Parlament BiH odbijao je izglasati povećanje, ali je Vigemark bio uporan. Obećavalo se da će od tog novca naša zemlja dobiti puteve, da će evropska budućnost biti otkočena, najavljivano je čak i otvaranje IKEA-e…

Popis sadržaja

Dolazi IKEA

Bh. parlamentarci su na kraju popustili te izglasali povećanje akciza. Pojedini domaći ekonomisti tvrdili su čak da nikakvog povećanja cijena goriva, i pored povećanja akciza, neće biti. Naravno, čim je povećanje akciza stupilo na snagu, došlo je do povećanja cijena goriva. Cijena nafte je, u međuvremenu, s izbijanjem inflacije nakon pandemije koronavirusa, pa potom i rata u Ukrajini dostigla i rekordan nivo, ali nivo akicza u BiH još ostaje isti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prošlo je otad pet godina, a niti je došla IKEA niti imamo zamah u cestogradnji od akciza, kako je tada obećavano. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, po osnovu akciza i putarina na gorivo, od 2017. smo prikupili više od 2 milijarde maraka.

akciza

Za sve to vrijeme u promet nije puštena nijedna nova dionica autocesti u BiH, s izuzetkom Zeničke zaobilaznice. Masovnog zapošljavanja nema. Umjesto usmjeravanja prikupljenih sredstava u cestogradnju, podignuti su krediti kako bi se finansirale skupe dionice izgradnje autocesti u FBiH.

Pojedini ekonomisti su još tada kada je povećan iznos akciza upozoravali da sredstva od uvođenja novih nameta neće biti ulagana u cestogradnju, nego da će se usmjeravati u tekuću potrošnju.

Nema para

Ipak, kada su uvećavane akcize građanima, za njih su obećavani putevi i radna mjesta koja nikad nisu vidjeli. To znači da su građani, po ko zna koji put, bili prevareni. Vigemarka već odavno nema, sada je u nekoj novoj misiji na Kosovu. No, politički akteri koji su izglasali povećanje akciza su i dalje tu, ali ih niko ne poziva na odgovornost i niko ne pita gdje su pare.

Čak i sada kada postoji i više nego opravdan razlog da se nenamjenski trošene akcize privremeno ukinu kako bi se teret drakonskog rasta cijena barem malo ublažio, pojedini političari i dalje ne žele ni za taj milimetar izvući ruku iz džepova građana.

Šta je akciza

Akciza, kao dio indirektnih poreza, direktno se ubire na određene proizvode.

Kao primjer mogu se navesti akcize na gorivo i duhan.

Iako se kao takva namjenski ubire, što je slučaj i za druge proizvode, ona se, umjesto namjenskog usmjeravanja prema zdravstvenom sektoru ili cestogradnji, usmjerava prema tekućoj budžetskoj potrošnji, bez bilo kakve jasne namjene.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…