Ljepota i Zdravlje

Evo za šta je sve dobar sok od paradajza

1 Minute čitanja
sok od paradajza

Sok od paradajza čini život kvalitetnijim jer se pokazalo da je jedan od hranljivih sastojaka pronađenog kod njega pomaže u prevenciji raka.

Primjera radi, ispijanje samo jedne šoljice soka od paradajza gotovo pokriva vaše dnevne potrebe za vitaminom C i ispunjava 22 odsto vaših potreba za vitaminom A u obliku alfa- i beta-karotenoida.

Karotenoidi su pigmenti koji se u vašem tijelu pretvaraju u vitamin A, koji često nedostaje našem organizmu, a neophodan je za zdrav vid i održavanje tkiva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rak, bolest u kojoj se abnormalne ćelije tijela dijele i uništavaju tkivo, jedna je od najopasnijih bolesti.

Iako se ponekad može pojaviti naumično, postoje i koraci koji se mogu preduzeti kako bi se bolest sprečila.

Dobro je poznato da su izbjegavanje dima cigareta i nošenje kreme za sunčanje dva najbolja i najjednostavnija načina za sprečavanje određenih vrsta raka, ali još jedan manje poznati način koji je jednako jednostavan kao – ispijanje soka od paradajza.

Paradajz sadrži likopen, koji osim svoje sposobnosti pomaže zdravlju kostiju i krvnom pritisku, takođe je povezan sa smanjenjem rizika od nekoliko vrsta raka, uključujući i rak prostate.

“Sok od paradajza je nevjerovatno bogat izvor karotenoida, likopena. Ova hranjiva materija daje paradajzu jarkocrvenu boju, djeluje kao snažan antioksidans, a pokazalo se i u nekoliko studija da smanjuje upalu i rizik od nekoliko vrsta raka”, kaže nutricionistkinja Linzi Voher.

Ne samo da likopen pomaže u prevenciji određenih vrsta raka već je jedna brazilska studija čak otkrila da je likopen djelotvoran u ubijanju ćelija raka prostate.

Dok se likopen nalazi u bilo kojoj varijanti paradajza, stručnjaci kažu da je često najsnažniji u proizvodima poput soka.

Likopen koji se nalazi u paradajzu moćniji je u kuhanom obliku.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

Čudotvorni napitak za čišćenje pluća: Smiruje pušački kašalj i izbacuje sekret iz bronhija

1 Minute čitanja
Ovaj prirodni lijek pomaže da se izbaci sluz te da olakšava čišćenje bronhija. Posebno je djelotvoran kod pušačkog kašlja, a pravi se…
Ljepota i Zdravlje

Četiri razloga zbog kojih je dobro jesti grožđe svaki dan

2 Minute čitanja
Ako ste u nedoumici koja namirnica bi mogla da pomogne da sačuvate zdravlje dva najvažnija organa: mozga i srca – jedite grožđe…
Ljepota i Zdravlje

Pet načina da spustite krvni pritisak bez lijekova

1 Minute čitanja
Hipertenzija je ozbiljno i opasno stanje koje može imati fatalne posljedice ako se ne liječi na vrijeme. Ovih 5 načina snižava krvni…