Ljepota i Zdravlje

Evo za šta je sve dobar sok od paradajza

1 Minute čitanja
sok od paradajza

Sok od paradajza čini život kvalitetnijim jer se pokazalo da je jedan od hranljivih sastojaka pronađenog kod njega pomaže u prevenciji raka.

Primjera radi, ispijanje samo jedne šoljice soka od paradajza gotovo pokriva vaše dnevne potrebe za vitaminom C i ispunjava 22 odsto vaših potreba za vitaminom A u obliku alfa- i beta-karotenoida.

Karotenoidi su pigmenti koji se u vašem tijelu pretvaraju u vitamin A, koji često nedostaje našem organizmu, a neophodan je za zdrav vid i održavanje tkiva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rak, bolest u kojoj se abnormalne ćelije tijela dijele i uništavaju tkivo, jedna je od najopasnijih bolesti.

Iako se ponekad može pojaviti naumično, postoje i koraci koji se mogu preduzeti kako bi se bolest sprečila.

Dobro je poznato da su izbjegavanje dima cigareta i nošenje kreme za sunčanje dva najbolja i najjednostavnija načina za sprečavanje određenih vrsta raka, ali još jedan manje poznati način koji je jednako jednostavan kao – ispijanje soka od paradajza.

Paradajz sadrži likopen, koji osim svoje sposobnosti pomaže zdravlju kostiju i krvnom pritisku, takođe je povezan sa smanjenjem rizika od nekoliko vrsta raka, uključujući i rak prostate.

“Sok od paradajza je nevjerovatno bogat izvor karotenoida, likopena. Ova hranjiva materija daje paradajzu jarkocrvenu boju, djeluje kao snažan antioksidans, a pokazalo se i u nekoliko studija da smanjuje upalu i rizik od nekoliko vrsta raka”, kaže nutricionistkinja Linzi Voher.

Ne samo da likopen pomaže u prevenciji određenih vrsta raka već je jedna brazilska studija čak otkrila da je likopen djelotvoran u ubijanju ćelija raka prostate.

Dok se likopen nalazi u bilo kojoj varijanti paradajza, stručnjaci kažu da je često najsnažniji u proizvodima poput soka.

Likopen koji se nalazi u paradajzu moćniji je u kuhanom obliku.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

ORTHOMOL IMMUN

3 Minute čitanja
Orthomol Immun je prehrambeni dodatak koji se često koristi kao podrška imunološkom sustavu. Ovaj proizvod je dostupan u obliku granula, tableta ili…
Ljepota i Zdravlje

Prokrastinacija: Kako se nositi s odlaganjem obaveza

3 Minute čitanja
Da li ste ikada osjetili nemir i nelagodu kada ste imali obaveze, ali niste znali kako da počnete? Ako ste se ikada…
Ljepota i Zdravlje

Pantenol krema - kako djeluje i kako koristiti

4 Minute čitanja
Pantenol krema je proizvod za njegu kože koji se obično koristi za različita stanja kože, uključujući suhu kožu, iritacije i manje ozljede….