Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
granicni prelaz izacic kod bihaća

Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti.

Prvi rok koji je bio postavljen 1. januara naredne godine prolongiran je, a sudeći prema optimizmu iz EU, teško da će sistem biti u upotrebi i tokom sljedeće godine. Iz Delegacije EU u BiH kažu za DW da uvođenje ovog sistema nema nikakve veze sa bezviznim režimom, koji i dalje ostaje na snazi.

“Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) biće automatizovan elektronski sistem koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiocima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u Šengen zonu. Očekuje se da će sistem postati operativan do kraja 2023. godine“, kaže portparol Delegacije u BiH, Ferdinand Kenig.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

7 eura po osobi

ETIAS ne uvodi obaveze poput obaveze posjedovanja vize i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize. Državljani trećih zemalja kojima nije nepohodna viza za putovanje u Šengen zonu, trebaju prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja procedurom korištenja ETIAS web stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura.

“Dobijeno ETIAS odobrenje važit će tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta. Aplikanti mlađi od 18 i stariji od 70 godina biće izuzeti od plaćanja naknade, kao i članovi užih porodica državljana zemalja članica EU ili porodica osoba koje nisu državljani zemlja članica EU, ali koje imaju pravo slobodnog kretanja širom Evropske unije”, kaže Kenig.

Građani BiH uglavnom nisu upoznati sa ovim detaljima ili imaju tek informaciju da bi se to moglo desiti.

“Nemam pojma. Prvi put čujem. Išao sam nedavno u Njemačku nisu ništa tražili niti sam vidio na granici da ima nekih oznaka u vezi sa tim”, kaže Petar iz Banja Luke, koji smatra da bi nadležni u BiH na granici trebali da daju informacije svojim građanima o svakoj promjeni, uključujuči i ovu.

Bez promjena na granici BiH

Kada je riječ o šengenskom prostoru, iz Granične policije BiH podsjećaju da je to nešto što se sprovodi svakog dana. Jedina promjena koja će nastupiti u tom smislu, za sada je ulazak Hrvatske u Šengen zonu pri čemu treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uslova ulaska u zemlje Šengena.

“Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nastavit će se kao i do sada, u Republici Hrvatskoj primjenjivati važeće odredbe Zakona o schengenskim granicama, dok će se informacijski sistemi Europske unije (EES i ETIAS) početi primjenjivati od dana kada Evropska komisija donese odluku o tome”, kaže za DW Franka Vican Bošković iz Granične policije BiH, navodeći da na zajedničkim lokacijama graničnih prelaza ulaskom Republike Hrvatske u šengenski prostor, neće biti promjena u vezi načina obavljanja granične kontrole.

Pored standardnog ETIAS-a, u upotrebi će biti i ETIAS sa ograničenim važenjem. Razlika u odnosu na standardni je što on nije karta za ulazak u svih 30 zemalja EU, već samo u onu zemlju ili zemlje koje su navedene u zahtjevu. To se prvenstveno odnosi na hitna putovanja, posao, hitne medicinske slučajeve.

etias

Manje birokratije i kontrole

Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokratije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju bezbjednost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama, poručuju iz Delegacije EU u BiH.

Što se tiče konačne odluke, nju će donijeti Evropska komisija, a zemlje zapadnog Balkana na koje se ona odnosi su BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Za sve te zemlje potreban je samo biometrijski pasoš za popunu ETIAS dokumenta. U suprotnom, potrebna je viza. Što se tiče Srbije, na web stranicama evropskih institucija navodi se da je takođe potreban samo biomerijski pasoš, osim u slučaju izdavanja pasoša od Koordinacione uprave Srbije, kada je potrebna viza za ulazak u zemlje EU.

YouTube video
Vezane objave
Regija

Pokušao u Hrvatsku unijeti 333.000 KM, kažnjen sa 42.000 eura

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Stara Gradiška 4. srpnja 2024. ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj nezakonitog unosa gotovine u iznosu od 333.000 BAM….
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…