Vijesti BiH

Energetski samit u BiH počinje danas u Neumu

1 Minute čitanja
neum

Energetski samit u Bosni i Hercegovini počinje danas 23. marta u Neumu, a trajat će do petka, 25. marta.

Fokus rasprava će biti na napretku reformske agende, sigurnosti opskrbe prirodnim plinom i preduslovima za povećanje potrošnje, ulozi žena u energetskom sektoru, te finansijskim zahtjevima za pravednu tranziciju prema niskougljičnoj ekonomiji.

Dodaju kako će ovaj summit okupiti ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Također, razgovarat će se o tržištu električne energije i izazovima karakterističnim za BiH, kao i o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije kao temi koja je uvijek blisko povezana uz borbu protiv klimatskih promjena.

Samit provodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), potom Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini,GIZ u ime njemačke vlade i Britansko veleposlanstvo u Sarajevu, saopćeno je iz USAID-a.

U utorak je, prije službenog početka Samita, održana promocija Digitalnog vodiča za investiranje u energetski sektor u BiH, te razgovor s medijima u vezi s ključnim temama.

Energetski samit organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH.

bhrt

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…