Biznis

Dug propale kripto platforme FTX skoro 3,1 milijardu dolara

1 Minute čitanja
FTX

Propala digitalna platforma za transakcije u kriptovalutama FTX objavila je da 50 najvećih vjerovnika duguje gotovo 3,1 milijardu dolara.

Skupini od 10 najvećih vjerovnika duguju oko 1,45 milijardi dolara, ističu u podnesku sudu od subote, ne navodeći imena.

FTX je američkom sudu podnio zahtjev za zaštitom od vjerovnika nakon što su uspaničeni trgovci u nekoliko dana povukli s platforme milijarde dolara, a konkurent Binance odustao od dogovora o pomoći.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Stečajni postupak uključuje više od sto hiljada vjerovnika, ali brojka bi mogla premašiti i milion, budući da je FTX od članica grupe zatražio da popise velikih vjerovnika ne dostavljaju odvojeno, već da ih objedine u zajedničku listu, stoji u podnesku.

Grupa je u subotu priopćila da je pokrenula strateški pregled globalne imovine, dodavši da se priprema za prodaju i reorganizaciju nekih poduzeća.

Ročište o FTX-ovim početnim prijedlozima zakazano je za utorak ujutro pred američkim stečajnim sucem, prema odvojenom sudskom podnesku.

FTX je osnovan 2019. godine, a prošle je godine imao više od milion korisnika, zauzevši treću poziciju na ljestvici po vrijednosti transakcija u kriptovalutama. U siječnju ove godine njegova tržišna vrijednost procijenjena je na 32 milijarde dolara.

Njegov prihod porastao je s 10 miliona dolara u 2019. na milijardu dolara u 2021. i obrađenih oko 10 posto globalnih transakcija u kriptovalutama u ovoj godini, pokazuje dokument iz rujna.

Njegov logo mogao se naći na sportskim dvoranama u Miamiju i na dresovima klubova u američkoj baseball ligi, a promovirale su ga zvijezde poput Toma Bradyja i Gisele Bundchen.

Bankman-Fried bio je redoviti posjetitelj Washingtona, donirajući milione dolara političarima i lobirajući u Kongresu u pitanjima vezanim za tržišta kriptovaluta, napominje Reuters.

Vezane objave
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…
Biznis

Za kraj uspješne godine dm zaposlenike nagradio 13. platom

2 Minute čitanja
Opravdana titula Najpoželjnijeg poslodavca u BiH Sarajevo, 20.12.2022. – Njegovanje dobrog odnosa zaposlenika i poslodavca ključ je uspjeha dm drogerie markt, a…
Biznis

Milionska akvizicija: Telemach preuzima domaćeg kablovskog operatera

1 Minute čitanja
Kompanija Telemach BH u procesu je preuzimanja firme TX TV iz Tuzle. Ova akvizicija će imati efekat na maloprodajnim tržištima fiksne telefonije,…