Vijesti BiH

DRAMATIČNO POSKUPIO GRAĐEVINSKI MATERIJAL, PROGNOZA NISU OPTIMISTIČNE: ŠTA ĆE BITI NA TRŽIŠTU NEKRETNINA

3 Minute čitanja
gradevinski materijal

Zbog ruske agresije na Ukrajinu velika su poskupljenja u svijetu.

Dok se građani BiH svakodnevno susreću s višim cijenama osnovnih životnih namirnica, poskupio je i građevinski materijal, a time i cijene nekretnina.

Građevinari iz BiH upozoravaju kako bi se trend poskupljenja mogao nastaviti u budućnosti. Posebno se odnosi na cijene željeza i čelika, koje su dvostruko više nego 2020. godine. Kada su poskupljenja u pitanju, ne zaostaju mnogo ni cementa, betona, ali i stakla.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iz Privredne komore FBiH poručuju kako je niz uzroka zbog kojih je došlo do poremećaja na tržištu. Pojasnili su da je problem veliki i zašto što naša zemlja nema dovoljan kapacitet domaćih proizvoda. U tom slučaju bi, kako kažu, sve bilo dosta jeftinije.

Enisa Kadić, sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori FBiH, za Raport kaže kako je sav građevinski materijal poskupio, što značajni utječe i na izgradnji i prodaju stanova u BiH.

  • Došlo je do dramatičnog skupljanja građevinskog materijala. U posljednjoj godini cijene konstantno rastu i taj se trend ne zaustavlja. Posljednja tri do četiri mjeseca je došlo do poremećaja cijena energenata, a sada imamo dodatni udar. Skočile su cijene praktično svega, od građevinskog željeza do građevinskog drveta. Cijene željeza su više i za 100 posto – istaknula je Kadić.

Pojašnjava kako je skoro pa svakodnevni rast cijena ostavio određene posljedice na realizaciju građevinskih radova.

  • Dosta je sve ovo utjecalo čak i na već ugovorene poslove, ali i na gradnju stanova. Cijene na tržištu rastu na sedmičnoj osnovi. Također, sam tim rastu i cijene stanova, ali tržište je fleksibilno, ono se amortizira. Ne osjeća se značajan problem u prodaji stanova. Stanje se neće stabilizirati naredne tri godine. Međutim, bitno je da se zaustavi rast cijena. Malo je vjerovatno da će se cijene vratiti na nivo od prije godinu dana – rekao je Kadić.

Dodajte kako je više faktora utjecalo na rast cijena. Sve je krenulo od pandemije koronavirusa, potom trgovinskog rata SAD i Kine, ali i agresije na Ukrajinu.

  • Sve je to utjecalo na dramatičnu rast cijena. S pandemijom su krenuli poremećaji u komunikaciji. Onda se u tom periodu javio globalni trgovački rat pa je došlo do poremećaja u snabdijevanju, što je poremetilo cijene građevinskog materijala. Sada imamo dodatna dešavanja u Ukrajini. To je otprilike lanac u koji smo upali kao civilizacija. Bitno je napomenuti da nema mjesta gdje se ne osjete te posljedice i nema sektor koji nije zahvaćen. U jednoj petlji smo iz koje se sigurno nećemo moći izvući naredne tri godine. Značajnije stabilizacije vjerovatno neće biti – zaključio je Kadić.

Iz kompanije „Aida Commerc“, koja se bavi prodajom željeza, istaknuli su kako je izrazito primjetan rast cijena željeza i čelika.

  • Tržište je vrlo nesigurno, nemoguće je projicirati do kojeg će nivoa poskupljenja ići. Cijene određenih proizvoda su danas dvostruko više. Primjetan je značajan pad kupovine građevinskog materijala u BiH, dok je povećan otkup sekundarnih sirovina. To se dešava jer je povećana otkupna cijena za predati željezni otpad, tako da je u proteklih nekoliko mjeseci otkupna cijena bila sigurno najveća u odnosu na protekle godine. To je rezultiralo i većom ponudom otpadnog željeza – kazali su iz Aida Commerca.

Dakle, situacija na tržištu je izrazito loša i za one koji grade, ali i za one koji kupuju nekretnine, bilo one u novogradnji ili starogradnji, čije su cijene također znatno više. Vlast za to vrijeme ne radi skoro ništa. Ne treba zaboraviti kako je kompanija ArcerolMittal iz Zenice najveći izvoznik čelika u BiH, pa se nameće pitanje zašto se ne pokuša napraviti dogovor sa ovom kompanijom da se prvo osiguraju potrebe čelika za domaće tržište, a da se više izvoze. Takav korak bi sigurno doprinio stabilizaciji bh. tržišta.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, prosječna cijena prodatih novih stanova u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu iznosila je 2.248 KM po kvadratnom metru i veća je za 24,9 posto u odnosu na isti period prošle godine. U poređenju sa prosječnom cenom prodatih novih stanova, prosječna cijena veća je za 23 posto. Uzrok ovog trenda dramatično je poskupljenje građevinskog materijala.

Ništa bolja situacija nije ni u manjem bh. entitetu. Iz Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS nedavno su naveli kako je poskupljenje građevinskog materijala krenulo početkom prošle godine. Pojasnili su da je trend poskupljenja i nestašice nastavljen tokom čitave godine iu velikoj mjeri usporio je rast građevinskog sektora.

hayat

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…