Vijesti BiH

DR.RIFATBEGOVIĆ-POSTAJEMO ZEMLJA BEZ TRANSPLANTACIJA, A SVAKODNEVNO IMAMO ZAHTJEVE PACIJENATA

2 Minute čitanja
dr zijad rifatbegovic

Moramo raditi na tome da imamo najmanje pet transplantacija u toku godine, jer zemlja bez transplantacijske medicine ne može reći da ima savremeno zdravstvo.

Kazao je to prof. dr. Zijad Rifatbegović, hirurg Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, gostujući u emisiji Otvoreni studio.

Povod je večerašnja promocija knjige “Donor i multivisceralna eksplantacija organa”, čiji je autor, a radi se o izuzetno vrijednom štivu u oblasti transplantacijske medicine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • Širom BiH smo uspješno održali promocije knjige kako bismo doniranje organa približili našim građanima. Večeras je na rasporedu Sarajevo. Kada govorimo o transplantacijama u BiH, Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja FBiH prihvatio je španski model transplantacije organa i usklađen je sa modernim medicinskim dostignućima. Za otpočinjanje procesa transplantacije dovoljno je da potpišete donorsku karticu u jednom od donorskih centara, s tim da se vodi tom prilikom vodi računa o više zdravstvenih fakotra donatora, a na koncu i njegovoj dobnoj starosti – kazao je prof. dr. Rifatbegović.

Ističe da je zainteresovanost bh. građana za doniranje organa sve veća.

  • Sve veći broj građana potpisuje donorske kartice. Uvijek poštujemo mišljenje porodice, bez obzira da li je donor potpisao donorsku karticu ili ne. Najčešće dolazi do transplantacije bubrega. Što se tiče drugih organa, u BiH smo prošle godine izvršili 22 transplantacije jetre. Trenutno jetru u BiH možemo dobiti samo putem transplantacije, jer kao zemlja nismo na listi za međunarodne transplantacije. Također vršimo transplantaciju koštane srži i rožnice. Neophodno je proširiti listu donorskih organa. Sve to zahtijeva ozbiljnu edukaciju, te stoga moramo o tome strateški razmišljati na nivou BiH. Recimo, susjedna Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantacija bubrega, dok je Slovenija na vrhu po presađivanju srca. Naš prosjek je znatno manji. Trenutno u UKC Tuzla imamo oko 30 pacijenata na listi za transplanataciju jetre i preko 100 za transplantaciju bubrega. Ta lista će biti samo veća u narednim godinama. Zato moramo raditi na tome da imamo najmanje pet transplantacija u toku godine, jer zemlja bez transplantacijske medicine ne može reći da ima savremeno zdravstvo – smatra prof. dr. Rifatbegović.

Govoreći o interesu studenata kojima predaje za oblast transplantacijske medicine, prof. dr. Rifatbegović kaže da je izuzetno zadovoljan.

  • Prijatno sam iznenađen zainteresovanošću studenata za doniranje organa. To je medicinski proces koji je veoma zahtjevan i izuskuje kontinuirane edukacije. U tome itekako vidim perspektivu bh. zdravstva, jer svako od nas može doći u situaciju da mu zatreba transplantacija organa – zaključuje dr. Rifatbegović.

izvor:hayat.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…