Vijesti BiH

Donesena odluka o pokretanju studijskog programa Tjelesni odgoj i obrazovanje na UNZE-u

3 Minute čitanja
tjeleseni odgoj

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost za pokretanje studijskog programa Tjelesni odgoj i obrazovanje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici – potvrdio je nakon današnje sjednice Vlade ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

Navodi kako će konačnu odluku o pokretanju tog studijskog programa, po postojećim procedurama, dati i Skupština ZDK-a. Nacrtom novog zakona o visokom obrazovanju saglasnost Skupštine ZDK više neće biti tražena, nego će odluke o pokretanju novih studijskih programa donositi Vlada ZDK.

-Radi se o četverogodišnjem studiju, sa 240 ESCT bodova. Predviđeno je da bude samofinansirajući, a što se vidi iz strukture studenata koji će biti upisani. Radi se o pet redovnih, 30 samofinansirajućih i pet vanrednih studenata, a procjena je da će finansijski biti isplativ s pet redovnih i 11 samofinansirajućih ili vanrednih studenata – istakao je Kozlić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Postoji, kako je dodao, društevena opravdanost za pokretanje spomenutog studijskog programa, jer na području tog kantona egzistira “više stotina sportskih klubova” pa će ti kadrovi biti uključeni u rad klubova.

Vlada ZDK-a danas je usvojila i Finansijski plan Agencije za privatizaciju ZDK za 2021. te Program rada za 2022. godinu, za čiji se rad na godišnjem nivou iz budžeta ZDK izdvaja 200.000 KM.    

– Rad naše agencije zavisi od rada i odluka viših nivoa vlasti, prvenstveno Vlade Federacije BiH. Mi na području ZDK-a imamo završiti još privatizaciju veterinarskih stanica i komunalnih preduzeća, ali se u sve to ne može ući dok Vlada FBiH ne donese odluku da se ide u te aktivnosti – kazao je premijer Mirnes Bašić.

On je komentarisao i sudsku odluku Kantonalnog suda Zenica, koji je preinačio odluku Općinskog suda Zenica te sudski spor protiv Grada Zenica zbog vlasništva nad zemljištem u krugu Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), riješio u korist KBZ-a.

Time se otvaraju mogućnosti da KBZ nastavi sa svojim infrastrukturnim projektima, između ostalog i Interventne kardiologije, za koji su početkom 2018. godine potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu s jednim njemačkim partnerom.

-Što se tiče projekata u KBZ, mi smo, bez obzira na neriješene imovinsko-pravne odnose, dogovorili realizaciju projekta “Energetske efiaksnosti KBZ-a”. Međutim, prema informacijama s kojima raspolažem, danas je kasno za aktivnosti oko Interventne kardiologije – kazao je Bašić, napomenuvši da je, prema njegovim informacijama, njemački partner odustao.

Međutim, podvlači, prema presudi je “titular nad zemljištem KBZ” pa vjeruje da će Vlada ZDK, u saradnji s KBZ-om, ponovo pokrenuti aktivnosti oko tih projekata, ali i drugih koji će doprinijeti razvoju KBZ-a te stvoriti što bolje uslove za liječenje bolesnika na području ZDK-a.

Grad Zenica, je, u međuvremenu, za partnera za izgradnju Interventne kardiologije u krugu KBZ-a izabrao Centar za srce Sarajevo. Da li će taj partner biti prihvatljiv KBZ-u, ističe Bašić, odlučit će KBZ.

-Imovinsko-pravni odnosi su riješeni, u stvari vlasništvo nad zemljištem u KBZ-u jučer je riješeno. Presuda Kantonalnog suda Zenica je konačna i izvršna. Vjerujem da će i taj postupak koji se vodio putem Gradskog vijeća i Grada Zenica, u ovom momentu stati i da će KBZ procijeniti u kojem će pravcu ići – kazao je.

Vlada je danas donijela i odluku o vanrednoj raspodjeli dodatnih 350.000 KM za proljetnu sjetvu.

-Nažalost, divljanje cijena je toliko da mi ne možemo dostići te iznose povećanjem naših mjera, ali trudimo se da taj iznos bude koliko-toliko prihvatljiv za naše poljoprivrednike, da im pomognemo da prevaziđu velike probleme koje imaju. Mi ćemo s ovom mjerom biti prvi organ u FBiH koji će isplatiti poljoprivrednicima za proljetnu sjetvu – naglasio je ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić.

Programom ministarstva koji će biti donesen na jednoj od narednih sjednica Vlade bit će predviđena sredstva “za sve nove zasade što se tiče poljoprivredne proizvodnje”. Hadžić napominje kako su sredstva za poljoprivrednu sjetvu namijenjena gazdinstvima koja su ostvarila poticaje u 2021. godini pa neće biti ni raspisivan novi javni poziv.

-Danas je zadnji dan za ažuriranje njihovih podataka i oni će nam biti referentni za raspodjelu. Mi njih imamo u bazi podataka i s ovom su se odlukom stvorili uslovi da im, već donošenjem uputstva najdalje za 10 dana, sredstva mogu biti isplaćena na njihove račune – najavio je Hadžić.

fena

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…