Vijesti BiH

Dom naroda PSBiH – Komisija podržala principe prijedloga dopuna Zakona o PDV-u

3 Minute čitanja
dom naroda

 Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Poslanik u Predstavničkom domu Dragan Mektić je, uime predlagača, kazao da se u ovom zakonu predlaže uvođenje diferenciranih stopa, s ciljem poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovištva, posebno u uslovima povećanja cijena uslijed globalne inflacije i poremećaja na tržištu.

Pojasnio je da se za određena dobra i usluge i uvoz određenih dobara koji direktno utiču na životni standard građana, posebno socijalno osjetljivih kategorija, umjesto 17 posto uvodi stopa od pet posto, a stopa od 22 posto kojom se oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara za koje se može reći da imaju luksuzni karakter.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Po njegovim riječima, isključiva namjera je bila finansijsko olakšanje za sve građane, posebno socijalno ugrožene.


– Procjena je da bi se s ovom stopom od pet posto gubilo oko 130 miliona KM, a da bi se to ovom drugom stopom, podizanjem sa 17 na 22 posto uspjelo izbalansirati, tako da se ne bi značajno odrazilo na prikupljanje poreza na dodatnu vrijednost – kazao je Mektić.


Član Komisije Denis Bećirović je mišljenja da “nama u BiH urgentno treba, prije svega od Vijeća ministara BiH pa i nižih entitetskih vlada, jedan cjelovit paket i ekonomskih i socijalnih mjera kako pomoći običnim ljudima u ovoj zemlji u vremenu sve veće ekonomske krize”.

Na žalost, dodao je on, toga nema.


Kazao je da podržava ovaj prijedlog i misli da bi bilo dobro da ga i Komisija podrži.


Članica Komisije Marina Pendeš je navela da, kada se govori o jedinstvenoj stopi PDV-a, misli da se po usvajanju jedinstvene i jedne stope PDV-a doprinijelo finansijskoj stabilnosti države BiH.


– Nisam ekonomista, ali nisam sigurna da ćemo sa ovom podjeljenom stopom PDV-a postići ono što imamo dobru namjeru – kazala je Pendeš, te dodala da će biti suzdržana.


Članica Komisije Lidija Bradara je mišljenja kako treba donijeti određene mjere, te da “nisu samo pojedinci u ovom domu ili u oba doma svjesni situacije u kojoj se ljudi nalaze i ekonomskih posljedica pandemije i svjetske krize”.


– Međutim, svaki zakon koji donosimo trebao bi u principu dati odgovore o efektima koje taj zakon donosi – ekonomske, socijalne, finansijske, gospodarske i političke. Svaki zakon ima te aspekte. Osim ovih političkih, ili populističkih, meni ovaj zakon ne daje nikakav odgovor – navela je Bradara.

Dodala je da ona zna da se osnove životne namirnice u strukturi PDV-a kreću od 65 do 75 posto, ovisno od sredine do sredine, pa je zanima “kako bi se to moglo izračunati i imamo li mi kontrolne mehanizme za provedbu ovog zakona”.


Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić kazala je da ne spori da treba principe zakona podržati, te da se otvara mogućnost da djeluju amandmanski na ovaj zakon.


Komisija za finansije i budžet je od Kolegija Doma naroda PSBiH zatražila produženje roka za dostavu izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama (P.Z.E.I.) u drugoj komisijskoj fazi, kojeg je po skraćenom postupku predložilo Vijeće ministara BiH.

Komisija će se o ovom Prijedlogu zakona izjasniti nakon što Direkcija za evropske integracije dostavi mišljenje o predloženim amandmanima.

Radi odsustva predlagača, Komisija je odgodila izjašnjavanje o principima Prijedloga zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Članovi Komisije usvojili su Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2020. godinu, sa predloženim zaključcima u Izvještaju.

Usvojeni su i Konsolidirani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravlјanja i kontrole u institucijama BiH za 2020. godinu, te Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH nije usvojila Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2019. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve dodijelјenih za saniranje ekonomskih šteta za period januar – decembar 2020. i Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period januar – decembar 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH, primljene su k znanju.

Preporučujemo: PDV Kalkulator BiH

fena

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…