Vijesti BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas o osiguravanju novca za održavanje izbora

1 Minute čitanja
dom naroda izbori

Na zahtjev bošnjačkih delegata hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, a kako bi se osigurala novčana sredstva za Opće izbore koji bi se trebali održati 2. oktobra.

Svih pet delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda potpisali su i 16. maja dostavili Kolegijumu Doma naroda zahtjev za sazivanje hitne sjednice kako bi bila osigurana novčana sredstva za Opće izbore.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prisustvo predsjednika CIK-a

Prijedlogom zaključka koji je u sklopu zahtjeva za održavanje hitne sjednice predviđa se da Dom naroda naloži Vijeću ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda Centralne izborne komisije (CIK) BiH za održavanje ovogodišnjih Općih izbora.

Također, zatraženo je da na sjednici, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, prisustvuje i predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić izjavio je ranije Srni da je besmisleno održavati hitnu sjednicu koju je tražio Klub bošnjačkog naroda nakon neuspjelog pokušaja Vijeća ministara da dođe do odluke o finansiranju izbora, jer je Ministarstvo finansija i trezora BiH ministara upozorilo da se radi o nezakonitoj odluci.

On je rekao da je besmisleno da domovi Parlamentarne skupštine BiH donose zaključke kojima će naređivati Vijeću ministara da donosi i provodi nezakonite odluke.

Nije postignut konsenzus

Podsjetimo, CIK BiH je 4. maja ove godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora kada su naveli da je potrebno najkasnije do 19. maja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj 17. maja nije postiglo konsenzus u vezi s predloženim dnevnim redom i Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a koju je predložio CIK.

Početak današnje sjednice je najavljen za 12:00 sati.

avaz

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…