Vijesti BiH

Dodik popustio pod pritiskom, odgađa zakon o vojsci RS: Ne jurišamo nigdje, prologniramo sve

1 Minute čitanja
dodik gleda na mobitel

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a popustio je pod pritiskom sankcija i ponovo ‘prolongirao’ usvajanje zakona kojim bi formirao vojsku RS i poreznu upravu RS.

On je to potvrdio u interjvuu za beogradsku Politiku.

Dodik je naveo da Njemačka traži da se ponište zaključci koje je RS donijela, a odnose se na suspendovanje ingerencija BiH kao što su vojska i indirektni porezi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Ne jurišamo nigdje, ali mogu da kažem da su svi dokumenti urađeni i spremni. Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi da odredimo”, rekao je Dodik.

Govoreći o tome da je Njemačka suspendirala finansiranje četiri projekta u RS vrijedne 100 miliona eura, Dodik je naveo da ako neće Njemačka da finansira hoće Kina.

Njemačka je zabranila svojoj firmi da gradi Vjetropark “Hrgud” u Republici Srpskoj. Znate li koliki red zemalja koje traže da grade vjetroparkove ili su spremne da ih kreditiraju? Izgubićemo kredite iz Njemačke, naći ćemo ih u Kini, zemlji koja je spremna na ekspanziju”, rekao je Dodik.

Potom je najavio da će suspendovati sve britanske i njemačke projekte u RS.

“Neka u Berlinu razmisle šta znači to što se parcijalno odnose prema entitetima. Možda nas baš oni takvom politikom dodatno dijele”, rekao je Dodik.

On navodi da primjećuje ‘medijske i političke pripreme za eliminaciju Republike Srpske’ i ukazuje da bi htjeli da BiH uvede sankcije Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin je uvijek govorio da poštuje Dejtonski sporazum i da može da nas podrži samo u okvirima tog sporazuma, nikako izvan njega. To znači da podršku Putina ne možemo imati u slučaju odvajanja”, naveo je Dodik.

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…