Vijesti BiH

Do nove godine cijene struje ostaju iste, od januara moguće poskupljenje

2 Minute čitanja
elektricna energija bih

Električna energija u ovoj godini neće poskupjeti za domaćinstva, ali, prema mišljenju stručnjaka, veća cijena je neminovna nakon prvog januara, jer su tržišne cijene energenata sve veće. Međutim, smatraju da će, i u tom slučaju, cijena za domaćinstva biti veća tek nekoliko procenata, dok se za privredu može očekivati znatno veći rast.

Iz elektroprivreda u Bosni i Hercegovini već mjesecima tvrde da do poskupljenja struje neće doći u ovoj godini, iako za to ima osnova. Mnogi vjeruju da su tome razlog predstojeći izbori i kupovina socijalnog mira, te da će poskupljenje doći nakon izbora. Nedavno su u Elektroprivredi Republike Srpske naveli da su cijene struje na tržištu podivljale.

“Cijene struje su na početku godine bile 250 evra, evo danas su već 620 evra, a već se projektuje da će u prvom kvartalu, januar-februar-mart, cijene biti 950 evra, to je već Francuska izbacila na berzama.To znači da će doći do energetskog kolapsa i da će struje neće biti za kupiti”, izjavio je direktor EP RS Luka Petrović.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Stručnjaci ocjenjuju da je rast cijena struje neminovan, ali i tržišno opravdan.

“Od par procenata, od pet do 10 posto, ali što se tiče privrede, tu su već tržišna pravila koja djeluju i van Bosne i Hercegovine. Vidimo da su i manjkovi energije, da je velika potražnja, sve vodi ka tome da bi električna energija trebala poskupjeti, jer u zadnjih 20 godina za domaćinstva moramo priznati da su socijalne cijene električne energije”, smatra stručnjak za energetiku Nihad Harbaš.

Primjera radi, Banjaluku već sad očekuje neizvjesna jesen, jer su cijene peleta i drvne sječke porasle toliko da su već stigla obavještenja za stambene zgrade koje imaju sopstvene kotlovnice da će računi u sezoni biti veći za 150 odsto. To je dovelo do toga da se oko 3500 stanova odjavilo sa ovog grijanja i priključilo na struju, što će sad napraviti problem za elektromrežu, koja taj teret neće moći podnijeti.

“Možemo se sami sjetiti šta je bilo nekad u vrijeme rata kada dođe električna energija, pa svi istovremeno uključe aparate za kućanstvo, dođe do iskakakanja u trafo-stanicama i do havarije”, mišljenja je glasnogovornik Elektrokrajine Banja Luka Predrag Klincov.

Što se tiče cijene gasa, stručnjaci ističu da bi od prvog oktobra ona trebala ostati na sadašnjem nivou ili da će se procentualno nešto malo povećati, ali za sada možemo da očekujemo mirnu jesen, osim ukoliko EU ograniči cijenu ruskog gasa i dođe do potpune obustave isporuke.

“Na stolu je još uvijek onaj ugovor koji se veže za berze. Ako bi došlo do promjene ugovora i ovoga što EU najavljuje, u tom slučaju bi cijene bile takve da ne znam ko bi to onda mogao platiti, ali to je, kažem, jedan crni scenario koji za sada nije izvjestan”, navodi stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Nadležni već sad pozivaju da se vrše uštede potrošnje, jer – bar što se tiče struje – neizvjesno je kakva će biti zima i koliki će biti obim proizvodnje.

bhrt

Vezane objave
Vijesti BiH

Na ovim graničnim prijelazima je danas pojačan promet vozila

1 Minute čitanja
Na graničnim prelazima Gp Maljevac Velika Kladuša i GP Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine….
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…