Unsko-Sanski kanton

Dan rijeke Une 

1 Minute čitanja
una naslovna

Svake godine, 17. maja obilježava se Dan rijeke Une.
Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ona čini i veliki dio prirodne granice Hrvatske i BIH. Na izvoru je planinska rijeka, a kako ide prema ušću, postaje ravničarska rijeka.
Ukupna dužina Une je oko 212 km. Izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice i protiče kroz Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu, Hrvatsku Kostajnicu, Bosansku Dubicu i Jasenovac.
U Uni raste preko 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka i oko 28 vrsta ribe, među kojim su lipljen, pastrmka i mladica.
Danas je Una dio velikog blaga prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una-Regata. Gornji tok ove rijeke dio je Nacionalnog parka “Una.”
Njene glavne pritoke su Sana, Unac, Krušnica i Klokot.

Rijeka Una predstavlja simbol života i simbol Bosanske Krajine kojim se svi ponose. Njenu smaragdnu ljepotu opisivali su u brojnim pjesmama i pričama, a mnogi je pamte po druženjima, prijateljstvima i prvim ljubavima. Danas se obilježava njen dan.

Rijeka Una je vječita inspiracija , njene obale mjesto okupljanja svih onih koji vole prirodu i zbog toga je ona ogledalo naše ekološke svijesti i bogatstvo koje moramo čuvati za generacije koje dolaze.Rijeka Una,jedna i jedina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une, „UNSKI SMARAGDI“, osnovao je Boško Marjanović, 17. maja 1985.  Udruženje od svoga nastanka pa sve do danas radi na ekološkom obrazovanju djece i odraslih, podiže ekološku svijest na viši nivo, obrazuje mlade geneacije o održivom razvoju, uči ih selektivnom zbrinjavanju čvrstog otpada, smanjenju emisije štetnih polutanata, zamjeni fosilnih  goriva sa obnovljivim energetskim izvorima, uštedi energije, očuvanju i racionalnom korištenju naših prirodnih resursa –vode i šuma, te izučavanju osnovnih principa demokracije, kao i ovladavanju prvilima parlamentarnog odlučivanja putem Dječjeg ekološkog parlamenta.

 Dan rijeke Une prvi put je obilježen 17.maja 1986.godine, a društvo “Unski smaragdi” izdalo je prvi broj istoimenog časopisa.

I ove godine,Dan rijeke Une će se obilježiti uz prigodan program:

dan rijeke une
dan rijeke une 1

krajiski.ba/zjzusk.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…