Vijesti BiH

Da li će PD Parlamenta FBiH uvesti veće namete freelancerima u jeku krize?

2 Minute čitanja
Freelancing bih

U nastavku možete pročitati saopštenje za javnost Udruženja “Freelance” u BiH

Ukoliko se usvoje prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima u Federaciji BiH, na hiljade ljude koji žive na području Federacije BiH i rade kao freelenceri, i njihove porodice, naći će se na udaru. Donosioci odluka su do sada u više navrata pokazali nebrigu i nemar prema freelancerima te ne čudi odluka da u jeku krize, inflacije, konstantnih poskupljenja, i ostalih problema, umjesto da olakšaju život stanovnicima ovog entiteta, namjeravaju povećati namete.

Naime, na predloženom Dnevnom redu 31. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a koja je zakazana za 28. i 29. mart ove godine, će se naći i prijedlozi izmjena ova dva zakona. Ti prijedlozi su nepravedni prema freelancerima iz više razloga. Ovim putem pozivamo zastupnike u PD Parlamentu FBiH da ne glasaju za uvrštavanje navedenih prijedloga zakona na Dnevni red ili da odbiju dati glas za njihovo usvajanje. Također, pozivamo freelancere da iskažu svoje nezadovoljstvo. Navedene izmjene odgovaraju samo nadležnima i njihovom budžetu, ali nikako ne idu u korist fizičkih lica uključujući i freelancere.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uzmimo za primjer Zakon o doprinosima koji određuje da freelanceri plaćaju doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) po stopi od 18.50% na SVAKU uplatu, BEZ OBZIRA da li imaju navedeno osiguranje po drugom osnovu. Također, isti prijedlog Zakona nameće obavezu plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje po stopi od 13.50% ukoliko navedeno nema po drugom osnovu. Međutim, još nema izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju koji bi omogućivali freelancerima da ostvare svoja prava na zdravstvenu zaštitu. Imajmo u vidu da mnogi freelanceri u FBiH nemaju zdravstvenu zaštitu!

U više navrata je Udruženje “Freelance” u BiH ukazivalo na štetnost ovakvih odredbi. Previsoke stope predstavljaju udar na freelancere i njihovu egzistenciju. Suprotno popularnom mišljenju, ne zarađuju svi freelanceri ogromne sume novca. Kao i ostala fizička lica, freelanceri imaju porodice, račune, te ostale troškove, a prihode ostvaruju samo povremeno.

Trenutna situacija dodatno usložnjava problem freelancera. Kao što je već navedeno, PD Parlamenta FBiH će razmatrati povećanje nameta u vrijeme kada su i ostali životni troškovi na rekordno visokom nivou. Naše Udruženje smatra da je to apsolutno neprihvatljivo u ovoj situaciji, ili dok se ne izvrše izmjene ostalih zakonskih regulativa koje bi omogućile da freelanceri i ostvare prava na doprinose koje bi trebali plaćati.

Često možemo vidjeti i čuti političare kako govore da žele pomoći građanima u vrijeme krize, da žele spriječiti odlazak mladih, podržati talentirane ljude da pokrenu svoje karijere. Isto toliko puta smo se mogli uvjeriti da sve ostane samo na riječima.

Mi ne želimo riječi! Želimo djela!

UFUBIH
Elena Babić-Đaković​
Predsjednica i suosnivačica Udruženja 

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…