Svijet

Da li 140-metarska superjahta blokirana u Italiji pripada Vladimiru Putinu?

2 Minute čitanja
putin popis

Super jahta “Šeherezada” duga 140 metara – ovdje u Dubrovniku 2020. – usidrena je u Carrari od rujna i trenutno joj nije dozvoljeno da plovi.

Otkako je 2020. godine porinuta 140 metara duga “Šeherezada” koju je izgradilo njemačko brodogradilište Lürssen u Bremenu, ljubitelji brodova su zbunjeni ko je vlasnik jahte, za koju se procjenjuje da košta 700 miliona. Kako prenosi New York Times , poznato je da brod ima dva heliodroma, bazen koji se može pokriti i pretvoriti u plesni podij, teretanu i nekoliko luksuznih kabina.

Međutim, ko je vlasnik broda – jedne od 14 najvećih privatnih jahti na svijetu – dobro je čuvana tajna. Prema izvještaju, svi članovi posade i dobavljači morali su potpisati ugovor o tajnosti podataka. U luci Carrara južno od La Spezije, gdje je superjahta trenutno usidrena, čak je i natpisna pločica prekrivena, a jahta zaštićena od znatiželjnih očiju ekranom za privatnost.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Super jahta "Šeherezada"

Vijori zastava Kajmanskih ostrva

Špekulacije o misterioznom vlasniku su sve prisutne. Reč je o šeiku ili ruskom oligarhu – i o samom Vladimiru Putinu. Ova glasina je, kako se navodi, kružila barem među zaposlenima u brodogradilištu, a u Karari je stanovništvo samo pričalo o “Putinovom brodu”.

Međutim, Guy Benett-Pearce, kapetan “Šeherezade”, negira da je Putin vlasnik ili da je ikada bio na jahti. “Nikad ga nisam vidio niti sreo”, rekao je za novine. On nije isključio da se radi o ruskom oligarhu, ali je negirao da se vlasnik nalazi na listi sankcija. Zvanično, vlasnik je Bielo Assets, kompanija registrovana na Maršalovim ostrvima. “Šeherezada” plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva.

Kapetan je morao predati papire

Sada italijanske vlasti žele da provere tačno ko je pravi vlasnik luksuzne jahte. Istražitelji finansijske policije već su došli na brod u petak kako bi pregledali brodske papire, a Bennett-Pearce je bio prisiljen predati još dokumenata u utorak. „Nisam imao izbora“, kaže on. Zvaničnici bi pogledali “veoma pomno iu svakom aspektu”. No, uvjeren je da će se sve raščistiti.

Međutim, kako navodi “Dejli mejl” , jahta je pod upravom kompanije Imperial Yachts iz Monaka, koja se pobrinula i za “Amore Vero” koji je Igor Ivanovič Sečin nedavno zaplenio u La Siotatu kod Marseja, generalni direktor Rosnjefta. Na čelu kompanije Imperial Yachts je izvršni direktor Jevgenij Kočman, koji, prema insajderima, upravlja sa 90 odsto luksuznih jahti bogatih Rusa.

“Graciozni” , koji se pripisuje Putinu,  napustio je njemačku luku dvije sedmice prije početka rata i sada treba da se usidri u Kalinjingradu.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….
×
Vijesti BiH

Komisija za saobraćaj i komunikacije: Prihvaćena inicijativa za izmjenu Pravilnika o vozačkoj dozvoli