Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
DJECA SAOBRACAJ

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su prezentirane “Smjernica za rad sekcije Prve pomoći” te online platforma za “distance learning” edukaciju iz ove tematike.  

“Smjernice” i online platforma su okvir za pružanje podrške odgojno-obrazovnim ustanovama i predavačima. 

U njihovoj izradi su učestvovali stručnjaci INZ-a, predstavnici škola i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), kao i Crvenog križa/krsta kantona i Federacije, a nakon prezentacije potpisan je i Protokol o saradnji ovih institucija u provođenju ovog projekta u školama ZDK. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a Nino Hasanica kaže da se za jedanaest godina postojanja Službe kontinuirano radi na povećanju sigurnosti školske djece po raznim pitanjima. 

“Objedinili smo četiri resora – zdravstvo, obrazovanje, humanitarni aspekt i sigurnosni resor, INZ, CK ZDK, Upravu policije MUP-a ZDK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK u nastojanju da se poveća sigurnost u školama, da svako iz svog domena realizira edukacije iz Prve pomoći, te uspostave pozitivne vrijednosti u društvu”, ističe Hasanica. 

Služba INZ-a, napominje Hasanica, teoretski i praktično će raditi po školama na edukaciji djece i nastavnog osoblja, a kako bi se dodatno upoznali s postupcima pružanja prve pomoći, pokrenuli su i online platformu. Biće obuhvaćene sve srednje i osnovne škole u ZDK, sa više od stotinu školskih sekcija. 

Komesar Uprave policije MUP-a ZDK Rusmir Šišić, kaže da je ovo treći projekt kojeg policija ovog kantona realiziran sa INZ-om u posljednje četiri godine. 

“Svjesni smo da su djeca jedna vrlo ranjiva grupacija i vrlo su često žrtve raznog nasilja – vršnjačkog, cyber, nasilja u porodici…Tako da smo kroz interaktivni i direktni pristup s tom populacijom, pokušali da im približimo tu problematiku, da prepoznaju sve opasnosti koje ih eventualno mogu snaći i da znaju kako postupiti u takvim situacijama. Policija treba da se na neki način približi toj djeci – da je osjećaju kao nekoga ko će im pružiti svu sigurnost; kao partnera, kao nekoga kome se mogu slobodno obratiti”,  kazao je komesar Šišić. 

Predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Marko Sinanović naglasio je da CK kao lider u obučavanju iz Prve pomoći, imaju certificirane instruktore za realiziraju i obuku radnika u preduzećima i školama, a da ovaj projekt sa zeničkim INZ-om predstavlja novitet u djelovanju na području Federacije. 

“Ovo će ujedno pospješiti rad i našim instruktorima dosta olakšati rad, ovo što radimo kroz osnovne i srednje škole, to jest što svake godine organiziramo natjecanje iz Prve pomoći, gdje ogroman broj djece iz sekcija prođe kroz našu obuku”, istakao je Sinanović.

BHRT

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…