Regija

Crna Gora briše iz Sporazuma osudu genocida u Srebrenici: Lideri manjine ne vide ništa sporno?!

3 Minute čitanja
crna gora

Iako je crnogorski mandatar Dritan Abazović nakon sastanka sa predstavnicima svih opozicionih stranaka obznanio da je blizu konačni dogovor o manjinskoj vladi, ispostavilo se, kako je Pobjeda juče objavila, da su Ura i SNP u tajnosti potpisali izmijenjenu verziju Sporazuma o političkoj podršci 43. vladi u kojem se, između ostalog, nije našla podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Za sada nije poznato da li su izmjene originalnog dokumenta koji je opozicija predložila rezultat uslovljavanja Jokovićevog SNP-a, ali je jasno da je mandatar Abazović obmanuo i pregovarače i crnogorsku javnost kada je slavodobitno mahao tekstom Sporazuma uz tvrdnju da ga je potpisala Socijalistička narodna partija.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije lider Ure je istakao da je taj “inovirani” Sporazum “gotovo identičan onome koji su partije potpisnice Memoranduma o saradnji sklopile” sa koalicijom “Crno na bijelo”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Razlikuju se u tome što sporazum koji su manjinske stranke i SNP potpisale sa nama ne sadrži tačku kojom se daje podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, dok se u stavki u kojoj se govori o uređenju odnosa između vjerskih zajednica i države u ovoj verziji dokumenta navodi temeljni ugovor (sa Crkvom Srbije) – kazao je Abazović novinarima.

Međutim, analiza “drugog” Sporazuma pokazuje da tekst koji su Ura i SNP potpisali i dostavili na potpisivanje potpisnicima stranaka manjina ima značajnih odstupanja, prije svega u vrijednosnom određivanju prema tragičnim dešavanjima u Ukrajini, ali i političkim odnosima u Crnoj Gori.

Genocid u Srebrenici

Prema informacijama Pobjede, kreatori “originalnog” Sporazuma su punu podršku Rezoluciji o genocidu u Srebrenici uvrstili u tekst iz dva bitna razloga.

Prije svega, da se manjinska vlada, ukoliko želi podršku građanskih suverenističkih stranaka, obaveže da će poštovati Rezoluciju kao “čin civilizacijskog odnosa prema svim nevinim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije”.

Osim principijelnih razloga, postojao je još jedan, pragmatičan motiv: da se SNP, koji svojevremeno nije glasao za Rezoluciju u Skupštini, a sada želi podršku da zauzmu mjesto predsjednika parlamenta, obaveže da će poštovati pravila igre i “evropsku agendu manjinske vlade”.

To je prozreo i Abazović, pa je pokušao da relativizuje “brisanje Rezolucije”, naglašavajući da se “insistiranjem na potpisivanju sporazuma koji uključuje osudu genocida u Srebrenici želi stvoriti pritisak na Socijalističku narodnu partiju”.

Dok je “branio” SNP, Abazović je praktično najavio da će i Bošnjačka stranka, kao i Forca, Albanska alternativa, Demokratska unija Albanaca i Demokratska partija potpisati izmijenjeni tekst Sporazuma.

Šutnja Bošnjačke stranke

Pobjeda je juče pitala lidere Albanske alternative Nika Đeljošaja i Demokratske partije Fatmira Đeku je li im ponuđen na potpis Sporazum koji je pripremila opozicija, a koji uključuje i podršku Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te da li im je prihvatljivo da potpišu dokument koji ne sadrži tu odredbu.

Đeka je našem listu kazao da je “njima sve prihvatljivo”.

– Nama je sve prihvatljivo, a koliko vidim i drugima. Naš je stav da treba ići ka što bržem formiranju vlade – rekao je Đeka.

Na pitanje da li je potpisao sporazum opozicije, nije nam dao konkretan odgovor.

– Najiskrenije, to su za nas formalnosti. I nije upućeno nama – naveo je on.

Sa druge strane, Đeljošaj je, nakon pitanja Pobjede, svoj stav napisao na Facebooku u kojem je kazao da se Albanska lista, čiji je bio nosilac na parlamentarnim izborima 2020. godine, nije pridružila nijednoj platformi.

– Nije potpisala nijedan jedini sporazum koji bi se odnosio na formiranje vlade. Na sjednici predsjedništva Albanske liste, prisutni su bili predsjednici svih konstituenata, usvojen je Sporazum o formiranju evropske vlade, koji su potpisali Ura i SNP, i u narednim danima u ime Albanske liste ću upravo ja isti potpisati – istakao je Đeljošaj.

Na pozive i poruke juče nam nije odgovorio lider Force Genci Nimanbegu kojem smo uputili isto pitanje.

Zanimljivo, o brisanju osude genocida u Srebrenici nisu željeli da se izjasne iz – Bošnjačke stranke.

Pobjeda je juče kontaktirala i Bošnjačku stranku, ali oni nisu htjeli da odgovore hoće li potpisati dokument koji ne uključuje osudu genocida u Srebrenici. Na brojne upite našeg lista, koji je nedavno objavio intervju sa predsjednikom BS Ervinom Ibrahimovićem, naišli smo na, zid šutnje, piše Pobjeda.me.

Da li šutnja znači i odobravanje teksta “novog” Sporazuma, znaće se vrlo brzo: ukoliko se pojavi potpis predstavnika Bošnjačke stranke pored potpisa Ure i SNP-a.

Vezane objave
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…
Regija

Izvještaj o stanju na cestama i graničnim prijelazima

3 Minute čitanja
Izvještaj HAK 3.8.2023. 17:58 Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, autocestama u smjeru mora i unutrašnjosti, cestama u priobalju, povremeno…